spot_img
spot_img

Mraz uzrokovao štetu na voćnjacima u Brčkom

spot_img
spot_img

Pojava mraza protekle sedmice na prostoru Brčko Distrikta uzrokovala je štetu na voćnjacima. Za sada se ne može govoriti o kolikim ukupnim štetama je riječ, jer nisu jednako pogođena sva područja, tvrde u Odjeljenju za poljoprivredu Vlade Distrikta.

Bahrija Ribić posjeduje devet hektara zemljišta pod voćnjacima šljive, jedan hektar pod trešnjom i jedan hektar pod jabukom. Proljetni mraz i niske temperature noću najviše su naštetili trešnji u cvatu, kazao je Ribić i procjenjuje da je oko 50 posto trešnje stradalo od mraza. Neminovni su umanjeni ovogodišnji prinosi.

“Na trešnji sigurno do 50 posto, a na šljivi samo 20. Ja se bavim nekim preventivnim  zaštitama gdje sam dvije noći sam palio neke gume i pokušavao nešto uraditi, ali koliko ću uspjeti vidjećemo”, rekao je Bahrija Ribić, potpredsjednik Udruženja voćara Brčko Distrikta.

Nadležni iz Odjeljenja za poljoprivredu utvrdili su da je bilo štete na beharu. Tvrde da u većini slučajeva nije došlo do većih oštećenja.

“Sve zavisi od mikrolokaliteta odnosno parcela koje su u tzv.nizinama odnosno niže rječicama, rijekama, potocima i one parcele koje su na većoj nadmorskoj visini. U svakom slučaju mraz će ostaviti određne posljedice  na pojedinim lokalitetima”, ističe Ferhat Ćejvanović, šef Pododjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko Distrikta.

Procjene o ukupnim štetama na oko 2.000 hektara pod voćnjacima u Distriktu za sada nije moguće utvrditi, kazao je Ćejvanović i dodao da će to biti moguće tek po završetku cvjetanja.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img