Most na prelazu Brčko-Gunja mjesecima van funkcije, “Luka” u problemu

Most na graničnom prelazu Brčko-Gunja već nekoliko mjeseci nije u funkciji za teretna vozila, zbog oštećenja navedenih u preporukama sarajevskog Instituta IPSA. Takvo stanje loše se odražava na poslovanje Javnog preduzeća Luka Brčko koje je od vitalnog značaja za BiH.

Javno preduzeće “Luka Brčko” samo u junu ostvarilo je za oko 43.000 KM manje prihoda u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni prihodi od carinskog terminala smanjeni su za oko 50%.

- Reklama -

“Zatvaranje mosta za saobraćaj dovešće u pitanje poslovanje Luke, ako se po tom pitanju nešto ubrzo ne uradi. Mogli bismo doći i u situaciju da imamo problem sa isplatom postojećih plata”, kaže Alija Osmanbašić, zamjenik direktora “JP Luka Brčko”.

Članovi Vlade Brčko distrikta razgovarali su sa predstavnicima firme iz Pančeva koja je održala prezentaciju riječnog trajekta koji bi do trajnog rješenja pitanja mosta prevozio teretna vozila na relaciji Brčko – Gunja.

“Potrebno je još da ta prezentacija bude dopunjena pisanim materijalom i onda će radna grupa imenovana od strane Vlade to prezentovati Vladi i predložiti određeno rješenje”, kaže Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu u Vladi Brčko distrikta.

O problemu u vezi sa mostom Brčko – Gunja razgovaralo se i u Vukovaru na sastanku sa predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije.

“Da Brčko distrikt obezbijedi sredstva i projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju postojećeg mosta, na način da se kako to struka bude odredila dogradi još jedna saobraćajna traka za teretni saobraćaj do 40 tona ili da se kompletan most rekonstruiše. U svakom slučaju postojala bi potreba i za njegovim proširenjem”, rekao je gradonačelnik Distrikta, Siniša Milić.

O svemu će biti obaviješten Savjet ministara Bosne i Hercegovine i druge nadležne institucije.

 

 

 

(federalna.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime