spot_img
spot_img

Модернизација Луке Брчко у пуном јеку: С радовима долази и дизалица вриједна 2,5 милиона евра

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Процес модернизације луке у Брчком одвија се предвиђеном динамиком, а менаџмент овог јавног предузећа потписао је и уговор за набавку дизалице у вриједности нешто већој од 2,5 милиона евра.

Једина међународна лука у Босни и Херцеговини годинама је дјеловала у смањеном капацитету, а обаваљање послова отежавала је застрајела опрема. Због тога се кренуло у њену модеризацију, која је званично почела 15. јуна ове године.

Први пројект односи се на реконструкцију платоа с одводом оборинских вода, а радове у вриједности од милион и 770 хиљада конвертибилних марака изводи предузеће Бијељина и Приједор путеви, које је изабрано на јавном тендеру.

“Када је ријеч о првом пројекту, ми смо у централном дијелу радова. Они напредују предвиђеном динамиком и рок за завршетак је март идуће године”, казао је за Klix.ba директор Јавног предузећа Лука Брчко Перица Јосић.

Бенефити од нове дизалице

Нешто мање од три мјесеца након почетка радова на терену менаџмент Луке Брчко потписао је уговор с руском компанијом ЗАО СММ, која ће испоручити и монтирати нову лучку дизалицу вриједну два милиона и 580 хиљада евра.

Јосић наводи да се она набавља из средстава Европске банке за обнову и развој (EBRD), односно гранта од три милиона евра неповратних средстава.

“Нова лучка дизалица ће бити носивости 27 тона с краном у дужини од 33 метра. Рок за монтажу је 12 мјесеци, што значи да бисмо је догодине могли имати у функцији. Она ће нам бити од великог значаја, јер ће знатно убрзати процесе рада. Моћи ћемо претоварити већу количину робе у краћем времену, што ће побољшати наше услуге према комитентима. Ми тренутно имамо двије порталне дизалице носивости по пет тона, старе су више од 50 година, њихов вијек је прошао и вријеме је за замјену”, појашњава Јосић.

Реконструкција брчанске луке биће завршена реализацијом треће фазе која подразумијева реконструкцију пруге с приступном цестом.

“Надам се да ћемо избор најповољнијег понуђача и потписивање уговора завршити до нове године, како бисмо радове могли почети почетком нове грађевинске сезоне, односно на прољеће 2022. године”, додаје директор луке.

Вриједност свих радова 10 милиона евра

Лука Брчко је 2006. године одлуком Вијећа министара БиХ проглашена једином међународном ријечном луком у БиХ. Када све фазе пројекта буду окончане, лука ће имати све што јој је неопходно за адекватно и квалитетно опслуживање комитената, а вриједност свих радова је процијењена на 10 милиона еура.

“Бићемо конкурентнији и надам се да ће имплементацијом других инфраструктурних пројеката, попут санације и изградње новог моста и аутопута, Брчко постати прометно чвориште првенствено робе, јер смо повезани с Хрватском и Србијом жељезничким, друмским и ријечним путем”, наглашава Јосић.

Када је ријеч о економским резултатима, за десет мјесеци ове године, брчанска лука биљежи позитивно пословање, а очекивања су да ће у 2021. бити забиљежен вишак прихода у односу на расходе.

Такође, 2019. године покренут је и контејнерски терминал који представља будућност саобраћаја, чијим се развојем очекује и отварање нових радних мјеста.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img