Mladi preuzeli Skupštinu

Predstavnici učenika svih osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH danas su u sali za plenarna zasjedanja Skupštine simbolično zauzeli mjesta poslanika i održali prvu skupštinu mladih.

Ovaj događaj kao završnu aktivnost u okviru obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije, u sklopu Nedjelje tolerancije od 16. do 27. novembra, organizovala je Mreža ,,Promoviši pozitivno“ iz Brčkog koja okuplja 15 nevladinih organizacija, uz podršku Misije OEBS-a u BiH.

- Reklama -

Tokom jednočasovnog zasjedanja učenici su članovima Vlade Brčko distrikta BiH na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Milićem i poslanicima Skupštine na čelu sa predsjednikom Esedom Kadrićem te predstavnicima Policije postavili niz konkretnih pitanja koja su se odnosila na rješavanje problema sa kojima se suočavaju. Istaknuti su problemi zastarjelih nastavnih planova i programa, vršnjačkog nasilja ali i problemi od interesa za cjelokupnu zajednicu poput gradske deponije i otklanjanja barijera za invalidna lica. Najviše pitanja mladih poslanika odnosilo se na neadekvatan prostor u školama, posebno u Gimnaziji, fiskulturnu salu u Poljoprivredno-medicinskoj školi, sportsko igralište škole u Krepšiću, školsku kuhinju područne osnovne škole na Klancu.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da su djeca dobro obavila ulogu poslanika u predstavljanju određenog javnog interesa i da su dobro upućena u probleme u školstvu.

„Bilo je niz dobrih prijedloga koje ćemo u skladu sa svojim nadležnostima razmotriti i pokušati da probleme otklonimo, u prvom redu one koji se tiču sanacije određenih objekta i školskih sala. Dobili smo konkretne zahtjeve i u skladu sa raspoloživim sredstvima napravićemo prioritete i raditi po tom planu“, rekao je gradonačelnik Milić. On je istakao da je interes djece da dobiju što kvalitetnije nastavne planove i programe koji će biti usklađeni sa razvojem tehnologije i da se u Brčko distriktu BiH radi na promjeni statusa srednjih škola kako bi bile konstituisane kao ustanove, što će im omogućiti da se brže prilagođavaju promjenama u svim oblastima.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da je ovo bila dobra prilika da poslanici čuju kakva su razmišljanja mladih ljudi i kakve probleme imaju.

„Današnja skupština mladih je nešto što je vrijedno, vrlo pozitivno i korisno. Vjerujem da ćemo ovakve skupštine održavati češće jer je danas istaknuto mnogo pitanja koja već mogu biti rješavana kroz budžet, kao što je rješavanje infrastrukture u školama i nabavka opreme o čemu do danas nismo bili informisani“, rekao je predsjednik Kadrić. Dodao je da su kroz afirmaciju tolerancije učenici pokazali da su generacija koja budi nadu da će u Brčko distriktu BiH i Bosni i Hercegovini u cjelini doći do situacije da imamo normalne uslove za život.

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“, istakao je da je ovo bila prva prilika da predstavnici vlasti direktno od mladih čuju njihova pitanja, želje i prijedloge.

„Nadamo se da ćemo sa Vladom i Skupštinom potpisati sporazum i napraviti omladinsku vladu i skupštinu i da svakih šest mjeseci sva pitanja od interesa za mlade šaljemo Vladi kako bi oni svoje aktivnosti uskladili sa njihovim potrebama”, rekao je Radenković.

Zaključci sa današnje sjednice Omladinske skupštine biće dostavljeni nadležnim odjeljenjima kako bi se planirala sredstva za njihovo rješavanje.

Prvom Omladinskom skupštinom predsjedavala je Saška Klisara iz Prve osnovne škole. Izrazila je zadovoljstvo radom mladih parlamentaraca i nadu da će Vlada i Skupština preduzeti aktivnosti na rješavanju njihovih problema.

Cilj organizovanja prve omladinske skupštine bio je da se omogući mladima da razgovaraju sa donosiocima odluka o temama koje su važne za razvoj društva koje počiva na principima tolerancije, jednakosti i međusobnog uvažavanja i na taj način pošalje poruka o potrebi održavanja stalnog dijaloga o ovim temama sa mladima i u institucijama Brčko distrikta BiH.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime