Mladi pisac iz Brčkog objavio prvu knjigu

Nemanja Gavrić iz Brčkog našoj javnosti poznat je prvenstveno kao muzičar, ali se nedavno predstavio i u drugom svjetlu – knjigom “Dvoličnost besmisla”.

O tome šta ga je inspirisalo, muzici i riječi, planovima za budućnost i prvenstveno Dvoličnosti besmisla razgovarali smo u sklopu naše nove rubrike Slika Brčkog.

“Knjiga je neobična po mnogo čemu, sastavljena je od 27 priča nevezanih jedna za drugu. Priče su iz našeg okruženja koje zbog brzog tempa života ne primjećujemo. Teme su različite, misaone, političke, društvene, ljubavne. Ljubav se prožima kroz sve oblike iste, ljubav momka i djevojke, roditeljska ljubav, nezadovoljstvo u njoj, idealizovanje ljubavi, prevara… Osnovni motiv za sve mogao bi biti žal za nekim vremenom koje je izgubilo smisao zbog serviranja bluda i nemorala na sve strane.”, opisuje svoj prvenac Nemanja.

- Reklama -

Neobične korice svakako će privući pažnju potencijalnih čitalaca, pa smo iskoristili priliku da pitamo mladog autora o njima.

“Korice knjige su planski rađene, te je na njima prikazan kompletan knjiški dio. Knjigu sam pisao punih 10 godina. I jedna interesanta priča vezana za knjigu, taj broj – 27 priča. Nisam imao određen broj kad sam shvatio da pišem knjigu (jer u početku to je bio rokovnik u srednjoj školi) i nisam imao tačan broj priča. Na kraju, spontano sam završio pisanje sa 27. pričom, u tom trenutku sam uzeo 27. godinu života, imam 26. Na koricama je veliki upitnik, a po prirodi pokreta kada pišemo cifre 2 i 7, one liče na upitnik. Još mnogo toga još je vezano za taj broj (moj broj stana, broj telefona, serijski broj gitare…)”, kaže naš sagovornik.

A čime se Nemanja bavi, pored pisanja mnogi već znaju. Za one koji nisu imali prilike da uživaju u njegovoj muzici, brčanski pisac ukratko se predstavlja.

“Završio sam Pedagoški fakultet u Bijeljini, smijer Razredna nastava. Trenutno sam na magistarskim studijama na istom fakultetu. Medijski sam prisutan duži period, bavim si muzikom godinama, sviram gitaru, pjevam, pišem pjesme, komponujem…”, objašnjava ovaj svestrani mladi čovjek

I pitanje koje se prirodno postavlja – Otkud proza u svemu tome?

“Mogu slobodno reći da sam se rodio sa tim darom, jer mi je pokojni ujak bio pjesnik, ali je trebalo pronaći taj dar. Dok je u srednjoj školi, na neki način, moja profesorica Mirjana Đapo uticala na moj stil pisanja. Ujedno prof. Mira, kako je svi poznaju, je recenzent mog djela”, objašnjava Gavrić.

A upravo nekoliko redova iz ove recenzije možda će najbolje opisati samu knjigu, ali i njenog autora.

“Autor je hrabro zagrebao u žabokrečinu vremena o kojem piše. Sebe mladog, punog ideala da će ga život koji mu se otvara primiti raširenih ruku, otvoriti mu odaje harmonije sa svetom, društvom u kome živi, suprotstavio je slici koja mu se vremenom otvarala kao kontrastna. Sve u šta je verovao, ulagao sate i sate obrazovanja, vaspitanja, stvarnost je demantovala. Nemanja Gavrić, esteta, mlad prosvetni radnik, vrsni muzičar i formirani mlad čovek pustio je u etar svoje poruke. One su ništa drugo nego šamar vremenu i društvu u kojem je sve besmisleno: znanje, poštenje, plemenitost, elokventnost i energija. Sve što bi trebalo biti atributom pozitivnog u osobi, okrenuto je na „tumbe“”, piše prof. Mirjana Đapo.

Promocija knjige u Bijeljini, gdje Nemanja živi i studira već je zakazana, a prirodno, pitali smo ga ima li sličnih planova i u Brčkom.

“Promocija u Brčkom bi trebala da bude uskoro, nakon promocije u biblioteci Filip Višnjić u Bijeljini koja me očekuje 19.03. od 18 časova. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve zainteresovane da vide, čuju i pročitaju nešto drugačije”, kaže on.

Za kraj, ko je Nemanja Gavrić – pisac, muzičar, pedagog, ili nešto četvrto?

“Nemanja Gavrić je satkan od svega toga. Svaka od tih profesija, da ih tako nazovem, imaju neku dominatnu crtu moje ličnosti”, zaključuje naš sagovornik.

Rubrika Slika Brčkog za cilj ima predstavljanje druge strane našeg grada od one na koju smo navikli. Donosimo priče o mladim, uspješnim ljudima iz svih životnih sfera i njihovom putu ka mjestu gdje su sada.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime