spot_img
spot_img

Mladi brčanski harmonikaš Siniša Ljubojević: Najlepše melodije sviram u rodnom gradu

spot_img
spot_img

Harmonikaš Siniša Ljubojević nastupiće 15. septembra u Domu kulture u Brčkom.

Ovo je, prema rečima mladog umetnika, poklon gradu „koji ga sve ove godine podržava“.

– Koncert je organizovan u mojoj režiji uz pomoć kancelarije gradonačelnika Brčko distrikta, Siniše Milića. U prvom delu nastupiću solo sa delima iz barokne epohe, transkripcijama i originalnom literaturom za harmoniku. Sviraću Bahovu Partituru broj dva – izbor stavova, Olsenovo delo „Bez Naslova opus 72“, „Sonatu K11“ Domenika Skarlatija, „Barkarolu“ Sergeja Rahmanjinova i „Sonatu broj šest“, drugi stav, Anatolija Kusjakova. U drugom delu sviraću sa gostom, Đorđem Vasiljevićem, harmonikašem i studentom master studija na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Prilikom odabira programa trudio sam se da bude što raznovrsniji i atraktivan za publiku – objašnjava Ljubojević.

On je, kaže, upisao master na Visokoj školi za muziku u Vircburgu u klasi renomiranog profesora Stefana Husonga, a Vasiljević, u narednom periodu, planira da nastavi specijalističke studije na institutu „Musikene“ u San Sebastijanu u klasi profesora Injakija Alberdija.

– Brčko je grad iz kojeg potičem i u kojem sam napravio prve muzičke korake. Solistički koncert uskoro ću imati i u Banjaluci. Kao solista i kamerni muzičar do sada sam nastupao u zemljama regiona, ali i u Ruskoj federaciji, Švajcarskoj, Litvaniji, Nemačkoj, Italiji, Sloveniji, Portugalu i drugim državama sveta. Ove godine sam ostvario nekoliko solističkih koncerata kao i brojnih nastupa. Svirao sam u Kući kralja Petra Prvog u Beogradu, a povod za moj nastup u Valjevu bio je koncertna sezona „Vreme je za klasiku“. Takođe, svirao sam i u Leskovačkom kulturnom centru i u Centru za kulturu „Vlada Divljanin“ u Beogradu – rekao je Ljubojević.

Dobitnik brojnih nagrada

Siniša Ljubojević dobitnik je nagrade „Kosta Manojlović“, kao najuspešniji učenik istoimene srednje škole u Zemunu. Studije na odseku za hramoniku završio je na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Do sada je osvajao brojne nagrade u Evropi i regionu, a BiH predstavljao je na Svetskom kupu harmonike 2012. godine.

 

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img