Mladi Brčaci organizovali “Školu kliničkih vještina” u Foči

Dvojica mladih Brčaka – Nemanja Mitrović, student 4. godine, i Arsen Pavlović student 3. godine medicine, na Medicinskom fakultetu u Foči realizovali su od 22. do 25. avgusta projekat “Škola kliničkih vještina” Foča 2019, koja je pored studenata ovog fakulteta okupila i studente iz Kosovske Mitrovice i Novog Sada iz Srbije.

Član organizacionog odbora Nemanja Mitrović za nula49.com kaže da sama škola predstavlja jedan novi projekat koji služi studentima da nauče više i dodatno i unaprijede svoje znanje

- Reklama -

“Škola kliničkih vještina je nešto što je prijeko potrebno studentima medicinskih fakulteta. Kroz radionice, koje su na raspolaganju studentima, oni mogu da nadograde svoje vještine. Škola za cilj ima da se studenti dodatno informišu o nekim praktičnim vještinama, ali u njenom okviru je i zabavni karakter, gdje je akcenat stavljen da međusobno druženje i povezivanje studenata sa različitih medicinskih fakulteta”, kaže Mitrović.

“Želimo da ova škola zaživi i pređe u tradiciju i nadamo se postane zaštitni znak medicinskog fakulteta u Foči. Kroz ovaj projekat proći će preko 50 studenata sa 3 različita medicinska fakulteta”, dodaje naš sugrađanin.

On je dodao da im je posebno drago što su ugostili studente Medicinskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice.

Još jedan Brčak, takođe član Organizacionog odbora, Arsen Pavlović, kaže da je škola nastala sa idejom da se unaprijede praktična znanja iz oblasti kliničkih vještina.

On je precizirao da su učesnici Škole kliničkih vještina imali više radionica iz osnova hirurgije, te iz oblasti brzog trauma pregleda i kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja pacijenta, neonatalne intubacije – oživljavanja novorođenčeta i lumbalne punkcije – uzimanja za analizu uzorka tečnosti iz kičmenog kanala.

“Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica omogućili su nam sredstva i potrebne lutke, bez kojih naše radionice ne bi bile na vrhunskom nivou. Ovo su vježbe iz osnovnih kliničkih vještina, koje svaki ljekar koji izađe sa Medicinskog fakulteta treba da posjeduje, a na neki način se zanemaruju kroz nastavu, tako da nam je namjera da te vještine na ovaj način studentima približimo”, kaže Pavlović.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i profesor Medicinskog fakulteta u Foči, Dejan Bokonjić, pohvalio je inicijativu Studentskog parlamenta, zahvaljujući kojoj će, kao je naglasio, učesnici proći osnovne vještine koje su izuzetno važne u praksi.

“Ovo je prva godina i u budućnsoti bi to trebalo da preraste u tradicionalni skup na koji će dolaziti mnogo više učesnika i predstavnika više univerziteta. Važno je to miješanje, upoznavanje i druženje studenata, razmjena znanja i ideja“, istakao je Bokonjić.

On je dodao da su se svi profesori, koji su pozvani, sa velikim entuzijazmom prihvatili da volonterski učestvuju u vježbama.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime