Mlada Brčanka suprugu donirala bubreg i ulila nadu za novi život

Pod stručnim vodstvom francuskog nefrološkog maga, prof. dr. Lionela Rostenga (Rostaing) i njegovog tima, žena heroj iz Brčkog Mersiha Berberović (30) u četvrtak je u Univerzitetskom kliničkom centru Grenobl u Francuskoj, u okviru “Programa transplantacija” bh. organizacije “Otvorena mreža”, donirala bubreg svom suprugu Vedadu, koji je višegodišnji dijalizni pacijent.

Nesebičan čin

- Reklama -

Priča o njenom nesebičnom činu i želji da od prvog dana bolesti postane suprugov donor i podari mu nadu za novi i bolji život, ostavlja bez riječi i najljepši je primjer ljudske humanosti, ali i ljubavi jedne supruge.

S koordinatorima “Otvorene mreže” Vedad i Mersiha su u Francusku otputovali početkom januara, a u međuvremenu je ona izašla pred Etički komitet u Lionu, gdje je dobila odobrenje da bude donor bubrega suprugu.

– Transplantacija je protekla u najboljem redu. Pacijent i donor se nalaze na Odjelu nefrologije UKC-a Grenobl. Nakon transplantacije, svi su parametri izvrsni, oboje se odlično osjećaju i, prema informacijama naših koordinatora s terena, sve ukazuje na to da će i u narednim danima sve biti u najboljem redu – potvrdili su za “Avaz” iz “Otvorene mreže”.

Naglasili su da će Vedad i Mersiha narednih dana biti pod stalnim nadzorom tima francuskih ljekara, koji će pratiti njihov oporavak i rad bubrega.

Iz “Otvorene mreže” ističu da se ovim nesebičnim činom Mersiha pridružila njihovoj listi 10 veličanstvenih bh. žena, koje su inspirisale jedna drugu i donirale bubrege muževima. Prije nje, to su uradile i heroine Sanela Hajro, Vahida Rizvan i Snježana Muratović iz Sarajeva, Safeta Zubanović iz Prijedora, Lejla Semić iz Visokog, Senija Ibrahimović iz Gračanice, Razija Omerović iz Mostara, Slavica Gojić iz Teslića i Sevleta Ibrišimović iz Lukavca.

Posljednje utočište

– Svim ovim damama duboki naklon i hvala što su inspirisale jedna drugu i što su vjerovale prof. Rostengu i njegovom timu, Almiru Čehajiću Batku i timu “Otvorene mreže” – ponosno poručuju iz “Otvorene mreže”, koja, na čelu s bh. humanistom Čehajićem, od oktobra 2009. godine funkcionira kao posljednje utočište i nada za oboljele građane BiH, koji ne mogu da se liječe u svojoj zemlji i kojima je potrebno liječenje u inostranstvu.

U programu od 2015. godine

Kako nam je rečeno iz “Otvorene mreže”, Vedad je u njihov program uključen u maju 2015. godine, kada se obratio za pomoć. Transplantacija mu je bila jedina nada za povratak u normalan život, kao i za povratak obavljanju najvažnije uloge, oca šestogodišnjeg sinčića.

 

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime