spot_img
spot_img

Мјесец дана притвора Пеји Мендешу: Осумњичен да је пријављивао грађане за гласање без њиховог знања

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поступивши по приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ надлежни суд у Брчком одредио је притвор заступнику у Скупштини Дистрикта Пеји Мендешу*, осумњиченом да је искористио личне документе већег броја грађана пријавивши их без њиховог знања за гласање ван БиХ.

Једномјесечни притвор Мендешу, против кога је отворена истрага за кривична дјела Примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, Припремање кривичног дјела и Кривотворење исправе, одређен је због опасности да био могао утицати на свједоке и саучеснике.

Сумња се да је Мендеш преко осуђеног Јасмина Равкића*, уз обећање да ће му својим утицајем осигурати замјену казне затвора за рад за опће добро на слободи, од више лица прибавио личне документе, а затим их без њиховог знања и сагласности пријавио за гласање ван БиХ.

Он је Централној изборној комисији Босне и Херцеговине поднио пријаве у њихово име, кривотворећи њихове потписе на пријавама у намјери да се та лица евидентирају за гласање из иностранства – наведено је у наредби о провођењу истраге.

Полиција је Мендеша лишила слободе 7. октобра и сутрадан довела у просторије Тужилаштва Дистрикта, након чега га је тужилац испитао у својству осумњиченог и предложио надлежном суду да му одреди притвор. По тужилачком приједлогу, а усљед опасности да ће осумњичени утицати на свједоке и саучеснике, Основни суд Дистрикта одредио му је једномјесечни притвор.

Истовремено, притвор је одређен и према Јасмину Равкићу, при чему се обојица могу жалити на ову судску одлуку, која пак не одлаже извршење притвора. По њиховом притварању, Тужилаштво у сарадњи с Полицијом неодложно наставља провођење истраге за кривична дјела Примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, Давање награде или другог облика користи за трговину утицајем, Припремање кривичног дјела и Кривотворење исправе.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img