Mitrović u Brčkom: Distrikt da počne sa postupkom pripremnih radnji za izgradnju auto-puta

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te nadležnih institucija distrikta Brčko sastali su se u Gradskoj vijećnici s ministrom komunikacija i saobraćaja BiH Vojinom Mitrovićem i razgovarali o realizaciji projekta izgradnje mosta Brčko-Gunja kao i izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd i dijela auto-puta koji će prolaziti kroz Brčko distrikt BiH.

Gradonačelnik je naglasio da osim izgradnje auto-puta, izgradnja mosta preko rijeke Save je jedan od fokusa rada Vlade i nadležnih institucija Distrikta.

„Ministra smo informisali o našim namjerama za potrebom izgradnje novog mosta na rijeci Savi pored postojećeg kako bismo ponovo stvorili uslove da imamo promet teškog saobraćaja. Razgovarali smo i o našim ubrzanim aktivnostima na pripremama u okviru prostorno-planske dokumentacije koja se odnosi na definisanje trase, auto-puta koji će ići preko teritorije Distrikta. Dobili smo i određene spoznaje da moramo ubrzati dodatno naše aktivnosti obzirom da trasa od Kuzmina preko Bijeljine jako brzo će krenuti s izgradnjom i Brčko mora spremno dočekati sve na svojoj teritoriji. Očekujem da će ova posjeta uistinu dati dobar rezultat i da ćemo uspjeti u našim planovima“, kazao je Kadrić.

Ministar Vojin Mitrović na sastanku naglasio je značajnost potpisivanje sporazuma između BiH i Republike Turske o infrastrukturnim i građevinskim projektima kao i sporazumu o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između građana BiH i Turske. On je informisao gradonačelnika i o prvoj etapi izgradnje auto-puta od Rače prema Bijeljini.

„Isto tako jedno od pitanje je i pitanje gasovoda koje će pratiti auto-put, odnosno priključenje gasovoda na Turski tok i snabdjevanje gasom BiH, što su i gradonačelnik i njegovi saradnici prihvatili sa zadovoljstvom. Takođe, na problemu mosta radi se duže vrijeme i imaju predložena tri ili četiri rješenja vezana za rekonstrukciju mosta, ali tu je i ideja izgradnja novog mosta, jer analize su pokazale da rekonstrukcija mosta koji je star oko 120 godina neće moći zadovoljiti dugoročno prevoz teretnog saobraćaja. Razgovarali smo i o željezničkom saobraćaju, ali i o značajnoj brčanskoj riječnoj luci koja je bitna za grad i BiH“, kazao je Mitrović.

Gradonačelnika i predstavnike Distrikta Mitrović je upoznao i oko preuzimanja aktivnosti Ministarstva komunikacije i saobraćaja BiH vezano za deminiranje desne obale rijeke Save, jednog od preduslova za uređenje korita kako bi se osposobila plovnost kao, kako je kazao, najjeftiniji vid transporta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da su putne komunikacije i obezbjeđivanje ekološki prihvatljivog i jeftinog energenta od strateškog interesa za svaku zajednicu, ali i za Distrikt.

„Hvala ministru što čini da Distrikt bude dio ovih važnih projekata koji će omogućiti i razvoj ove lokalne zajednice i stvoriti uslove da ona bude prihvatljiva za strane i domaće investitore. Ovi projekti su u funkciji i za razvoj „Luke Brčko“ kao strateškog preduzeća koji je od interesa ne samo za Brčko, nego i za BiH. Vjerujem da će današnja posjeta ubrzati aktivnosti na realizaciji ovih projekata, ali i još jednog važnog projekta, a to je rješavanje problema odvijanja teretnog saobraćaja između Distrikta i Hrvatske“, izjavio je Milić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, Ratko Stjepanović, šef Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Edin Zaimović, šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne Vlade Brčko distrikta BiH, Miroslav Gavrić, šef Kancelarije koordinatora Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH, kao i predstavnici JP „Putevi Brčko“ i Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime