Ministar Milunović boravio u posjeti Distriktu

Tokom radne posjete Brčko distriktu ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović i gradonačelnik Siniša Milić danas su u Kancelariji Vlade Republike Srpske u Brčkom održali radni sastanak sa predstavnicima udruženja boračke populacije.

Ministar Milunović je rekao da razgovarali o problemima boračke populacije koje mogu zajednički rješavati.

– Govorili smo o stambenoj problematici. Vlada RS je po programima stambenog zbrinjavanja u Brčko distrikt uložila 2, 373 miliona KM i zbrinula 125 porodica od kojih 60 stambenim jedinicama, a 60 nepovratnim novčanim sredstvima. Za stambeno zbrinjavanje sada je prijavljeno 28 porodica, od kojih se 11 kandidovalo za rješavanje stambenom jedinicom, a ostali nepovratnim novčanim sredstvima – rekao je Milunović.

Dodao je da će nakon žalbene procedure raspisati javni poziv za još tri upražnjene stambene jedinice i izrazio nadu da će programi stambenog zbrinjavanja biti nastavljeni.

Siniša Milić gradonačelnik Brčkog izjavio je da posjeta ministra Milunovića predstavlja konkretan primjer afirmacije dogovora između premijera Srpske i vlasti Brčko distrikta o aktiviranju rada Kancelarije Vlade RS u Brčkom, kao svojevrsnom detašmanu za rješavanje problema državljana RS u Brčko distriktu.

– Jedno od centralnih pitanja bilo je i pitanje koje je provejavalo kroz medije da žene žrtve ratne torture nisu u stanju da ovdje ostvare svoja prava. Razjasnili smo tu situaciju, a radi se o potrebi da se ispoštuje određena procedura žena žrtava rata u smislu pokretanja krivičnog postupka, odnosno podnošenja krivičnih prijava protiv N.N. počinioca i dokumentovanja ratnog zločina – rekao je Milić.

Dodao je da se pred institucijama Distrikta pojavilo 28 zahtjeva za ostvarivanje prava i da su svi riješeni, od kojih 14 pozitivno.

– U12 slučajeva utvrđena su statusna prava, a u dva je određeno novčano pravo – pojasnio je Milić.

Desanka Tegeltija predsjednica Udruženja žena žrtve rata kaže da nema pomaka u rješavanju njihovog problema.

– U udruženju su 153 žene koje su prijavile da su bile žrtve rata i logora, ali to nisu dokazale jer inspektori neće da uzmu izjave, zašto i kako ne znam – rekla je Tegeltija, dodajući da neće odustati od dokazivanja i ostvarivanja prava.

Radojica Božić iz Udruženja ratnih vojnih invalida 91 rekao je da stambeno nije riješeno za oko 60 ljudi od kojih je sedam u kolektivnom centru.

– Veoma teško ide kroz ove programe Vlade RS. Sada ćemo možda riješiti dva ili tri slučaja. Pokušavamo sa Vladom Brčko distrikta da pronađemo rješenje kako bi ove godine riješili bar još deset slučajeva – rekao je Božić.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime