Ministar Košarac održao sastanak sa članovima Vlade Brčko distrikta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravio je danas u službenoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje je u Gradskoj vijećnici održao sastanak sa članovima Vlade Brčko distrikta BiH na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Milićem.

Članovi brčanske Vlade imali su priliku da se upoznaju sa programom rada ovog ministarstva, ali i metodologijom aktivnosti kada je u pitanju usaglašavanje svih odluka koje se donose i na nivou ministarstva i na nivou Savjeta ministara BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac istakao je da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio visok stepen koordinacije aktivnosti sa nižim nivoima vlasti, prije svega vladama entiteta i Brčko distrikta BiH.

„Na matrici takve politike Savjeta ministara BiH ne preostaje ništa drugo nego da zajedno radimo i da imamo radne periodične sastanke. Želio bih da afirmišem saradnju sa entitetskim ministrima uvažavajući i specifičan status Brčko distrikta BiH kao i sa koordinatorom Distrikta u Savjetu ministara BiH, jer smatramo da je to dobar format. Prethodnih dana sam imao intenzivne sastanke sa entitetskim ministrima i na tom nivou postoji potpuna spremnost i opredijeljenost da periodično radimo na otvorenim i važnim pitanjima koja su pred nama zadata, kako bi našu legislativu uskladili sa evropskom. To bi značilo definitivno i uključivanje predstavnika Distrikta u taj proces”, rekao je ministar Košarac.

Košarac je naveo da kao ministar zagovara da sva rješenja budu na principu 1+1+1, a to je entitet Republike Srpske, entitet Federacije BiH i Brčko distrikt BiH koji bi zajednički dali određen okvirni dokument na nivou BiH. „Na takav način želim da nastavimo naše kretanje procjenjujući da ćemo tako mnogo brže dolaziti do određenih rješenja u BiH i omogućiti da sa takvom koordinacijom i ostali nivoi vlasti, osim državnog, imaju na vrijeme informacije i da budu involvirani u procese”, rekao je Košarac.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da je ovo je jedan potpuno nov pristup koji afirmiše poziciju Brčko distrikta BiH, odnosno nižih nivoa vlasti idući za tim da odluke koje budu donesene na nivou Savjeta ministara BiH, odnosno ministarstva zaista istinski održavaju potrebe ljudi na terenu, uvažavajući još jednom specifičnu poziciju ili strukturu BiH.

„Siguran sam da ovo nije i posljednji sastanak ove vrste. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je jedno od najvažnijih ministarstava na nivou BiH i siguran sam da ćemo u narednom periodu imati više nego dobru saradnju”, rekao je gradonačelnik Milić.

On je na sastanku sa ministrom Košarcem ukazao na potrebe Brčko distrikta BiH i zainteresovanost ove lokalne zajednice za uspostavljanje teretnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko – Gunja. „Iako to nije direktna nadležnost ministra, dobili smo čvrsta uvjerenja da će Savjet ministara BiH stati iza potreba Brčko distrikta BiH da se što prije riješi pitanje ovog graničnog prelaza”, zaključio je Milić.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime