spot_img
spot_img

Мило Ломпар у Брчком: Косовска традиција жив облик наше културне свијести

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У оквиру Видовданских дана синоћ је у Брчком одржано предавање „Срби и косовски мит“ чувеног професора, филолога и директора задужбине „Милош Црњански“ Миле Ломпара. Говорећи о томе колико је ова тема битна за колективну свијест Срба професор Ломпар је истакао да је Косовска традиција једна од тежишних традиција српског културног идентитета.

„То значи да одрицање од косовске традиције задире у саму природу тог идентитета и мијења га на неповратан начин. Косовска традиција заједно са светосавском традицијом представља оно што је из средњег вијека, дугим преносом преко умјетности, историјских записа и усмених предања, постало дио свијести Срба у новом вијеку и заједно са другим садржајима обиљежило наш данашњи културни идентитет“, рекао је професор Ломпар.

Она у себи, каже Ломпар, садржи компоненте косовског завјета и то је сржно језгро онога што одређује косовско памћење, а са друге стране на то су се надограђивали различити слојеви писане и усмене традиције који су стварали читаве наносе различитих схватања и виђења, и ми косовску традицију видимо и у дјелима наших најрепрезентативнијих умјетника 20. вијека. Косовска традиција је, наглашава профеор Ломпар, жив облик наше културне свијести.

„Косовска тема у том колоплету дејстава најширег значења обиљежила је интегралистичка свијест у културолошком смислу, којој можемо захвалити на чињеници да готово на свим тачкама на којима је допирала српска колективна свијест имамо управо убиљежено, као ожиљак и као камен, косовски мотив“, каже Ломпар.

Према његовим ријечима косовско питање постало је митска тема српске културе, обликујући једну од тежишних тачака српског колективног саморазумијевања.

Предавању које је одржао профеор др Мило Ломпар у амфитеатру Економског факултета у Брчком присуствовао је велики број грађана који су о томе колико су битне ове теме које се разматрају у оквиру овогодишњих Видовданских дана у Брчком, истакли да је о овоме неопходно говорити чешће, а не само у оквиру Видовданских дана, прије свега због млађих генерација којима треба преносити истину о нашој историји коју чувамо, а због будућности нашег народа.

У име организатора Милош Суботић је овом приликом појаснио због чега су се одлучили за ово предавање професора Миле Ломпара у оквиру обиљежавања Видовдана у Брчком.

„Ова тема је увијек актуелна посебно у овим данима, а професор доктор Мило Ломпар је вјероватно највећи живи српски интлектуалац. Поред њега ту је и Матија Бећковић и ми ове године имамо ту срећу да угостимо обојицу“, каже Суботић.

Организатори овогодишњих Видовданских дана у Брчком су српска удружења и друштва и Црквена општина Брчко уз покровитељство предсједника Скупштине дистрикта Брчко Синише Милића.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img