spot_img
spot_img

Milo Lompar u Brčkom: Kosovska tradicija živ oblik naše kulturne svijesti

spot_img
spot_img

U okviru Vidovdanskih dana sinoć je u Brčkom održano predavanje „Srbi i kosovski mit“ čuvenog profesora, filologa i direktora zadužbine „Miloš Crnjanski“ Mile Lompara. Govoreći o tome koliko je ova tema bitna za kolektivnu svijest Srba profesor Lompar je istakao da je Kosovska tradicija jedna od težišnih tradicija srpskog kulturnog identiteta.

„To znači da odricanje od kosovske tradicije zadire u samu prirodu tog identiteta i mijenja ga na nepovratan način. Kosovska tradicija zajedno sa svetosavskom tradicijom predstavlja ono što je iz srednjeg vijeka, dugim prenosom preko umjetnosti, istorijskih zapisa i usmenih predanja, postalo dio svijesti Srba u novom vijeku i zajedno sa drugim sadržajima obilježilo naš današnji kulturni identitet“, rekao je profesor Lompar.

Ona u sebi, kaže Lompar, sadrži komponente kosovskog zavjeta i to je sržno jezgro onoga što određuje kosovsko pamćenje, a sa druge strane na to su se nadograđivali različiti slojevi pisane i usmene tradicije koji su stvarali čitave nanose različitih shvatanja i viđenja, i mi kosovsku tradiciju vidimo i u djelima naših najreprezentativnijih umjetnika 20. vijeka. Kosovska tradicija je, naglašava profeor Lompar, živ oblik naše kulturne svijesti.

„Kosovska tema u tom kolopletu dejstava najšireg značenja obilježila je integralistička svijest u kulturološkom smislu, kojoj možemo zahvaliti na činjenici da gotovo na svim tačkama na kojima je dopirala srpska kolektivna svijest imamo upravo ubilježeno, kao ožiljak i kao kamen, kosovski motiv“, kaže Lompar.

Prema njegovim riječima kosovsko pitanje postalo je mitska tema srpske kulture, oblikujući jednu od težišnih tačaka srpskog kolektivnog samorazumijevanja.

Predavanju koje je održao profeor dr Milo Lompar u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Brčkom prisustvovao je veliki broj građana koji su o tome koliko su bitne ove teme koje se razmatraju u okviru ovogodišnjih Vidovdanskih dana u Brčkom, istakli da je o ovome neophodno govoriti češće, a ne samo u okviru Vidovdanskih dana, prije svega zbog mlađih generacija kojima treba prenositi istinu o našoj istoriji koju čuvamo, a zbog budućnosti našeg naroda.

U ime organizatora Miloš Subotić je ovom prilikom pojasnio zbog čega su se odlučili za ovo predavanje profesora Mile Lompara u okviru obilježavanja Vidovdana u Brčkom.

„Ova tema je uvijek aktuelna posebno u ovim danima, a profesor doktor Milo Lompar je vjerovatno najveći živi srpski intlektualac. Pored njega tu je i Matija Bećković i mi ove godine imamo tu sreću da ugostimo obojicu“, kaže Subotić.

Organizatori ovogodišnjih Vidovdanskih dana u Brčkom su srpska udruženja i društva i Crkvena opština Brčko uz pokroviteljstvo predsjednika Skupštine distrikta Brčko Siniše Milića.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img