spot_img
spot_img

Милић: Због условљавања бошњачких посланика, правосуђе и даље у блокади

spot_img
spot_img
spot_img

Градоначелник Брчког Синиша Милић сматра да је забрињавајуће то што су посланици Бошњаци у брчанској Скупштини оборили приједлог измјене Закона о фискалним системима, којим би био деблокиран рад правосуђа у дистрикту, зато што бошњачки кадар није именован за вршиоца дужности директора Канцеларије за превенцију корупције.

Реагујући на изјаве посланика СДА којима се усвајање измјене Закона о фискалним системима условљава именовањем Бошњака на чело канцеларије која се бави превенцијом корупције, Милић је рекао Срни да такав захтјев већ сада у потпуности обезвређује рад те канцеларије.

– Умјесто да се предложе стручни људи који ће знањем и ауторитетом уливати повјерење, превенција корупције поставља се као питање од виталног националног интереса, и унапријед се лицитира именима подобних. У тој канцеларији треба да раде стручни људи са високим моралним ауторитетом, а не они којима је једина квалификација то што су добри Бошњаци, Срби или Хрвати – истакао је Милић.

Он каже да након свега слиједи логично питање – коме је и зашто у интересу блокада рада правосуђа и стављање под контролу Канцеларије за превенцију корупције која треба да је назависна од било каквих, па и политичких утицаја.

Милић је рекао да се још нада да је изјава посланика СДА погрешно пренесена у медијима и да то није образложење њихове одлуке за обарање приједлога измјене Закона о фискализацији.

Приједлог Владе Брчко дистрикта да се на годину дана из система фискализације изузме адвокатска дјелатност није добио потребну већину у Скупштини, а против предложене измјене Закона о фискалним системима били су бошњачки посланици.

Милић је након синоћње сједнице рекао да су посланици таквим ставом показали да нису успјели да се издигну изнад личних интереса и покажу одговорност за ситуацију која је настала у правосуђу Брчког.

Он каже да је проблематично то што је приједлог измјене овог закона добио једногласну подршку свих чланова Владе, укључујући и посланике који су у Скупштини гласали против, што говори о томе да постоје други мотиви за такво изјашњавање.

Предсједник клуба посланика СДА у Скупштини Брчко дистрикта Адем Рибић рекао је новинарима да су посланици на овај начин изразили револт, не само због, како је рекао, уцјењивачког става адвоката према Влади и Скупштини, већ и због кршења договора већине о именовању бошњачког представника на мјесто директора Канцеларије за сузбијање корупције и координатора у Канцеларији Брчко дистрикта при Савјету министара, на које је именован Србин.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img