spot_img
spot_img

Milić u posjeti mladom brčanskom inovatoru Aleksandru Pajkanoviću

Published:

spot_img

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić danas je posjetio mladog brčanskog naučnika i inovatora Aleksandra Pajkanovića.

U Pajkanovićevoj radionici danas je nastavljen razgovor započet u septembru prošle godine, kada je domaćin sastanka bio Milić.

Podsjetimo, septembra 2022. godine, Aleksandar Pajkanović pobijedio je na međunarodnom takmičenju Balkathon 3.0 idejom da preradom plastične ambalaže proizvodi filament za 3d štampač.

Na samom početku tog zanimljivog ali zahtjevnog putovanja, brčanska lokalna vlast je prepoznala da se radi o ideji od značaja za cijeli grad i distrikt. Naime, reciklaža je u Bosni i Hercegovini još u povoju, tako da je veoma važno da se podrži svaki projekat u toj oblasti. Zbog toga je na samom početku projekta predsjednik Skupštine distrikta Brčko, gospodin Siniša Milić pružio podršku Aleksandru i ohrabrio ga da nastavi sa radom na inovacijama.

Nakon polugodišnjeg rada na realizaciji rješenja za reciklažu plastične ambalaže, prototip je spreman i, po planu, proizvodi filament za 3D štampač. Time je sve predviđeno projektom Balkathon 3.0 ostvareno, ali prostora za dalji razvoj svakako da ima. Stoga su se gospodin Milić i Pajkanović sastali da porazgovaraju o širenju mogućnosti za inovatore, a samim tim nauku i tehnologiju u Brčkom.

“Realizacija mašine za reciklažu je jedan značajan korak ka popularizaciji inženjerske struke, ali svakako treba da se radi na poboljšanju uslova za život inovacija kroz optimizaciju mogućnosti za pokretanje inovativnih poslova. Način na koji se takve inicijative realizuju u svijetu ogleda se u otvaranju poslovnih inkubatora i uspostavljanju naučno-tehnoloških parkova. Po ugledu na gradove iz regiona, Mostar, Banju Luku, Sarajevo, Nikšić, Čačak i Osijek – i mi ćemo raditi na promociji tehnologije, prevashodno kroz inicijativu da se i u našem gradu osnuje poslovni inkubator”, stav je predsjednika Skupštine.

Balkathon 3.0 je međunarodno takmičenje koje organizuje Regional Cooperation Council (RCC) iz fondova Evropske unije. Više o realizaciji mašine za reciklažu može se vidjeti na iksdesign.xyz.

Na današnjem sastanku obećan je i nastavak podrške Pajkanoviću u daljem radu.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img