spot_img
spot_img

Милић у посјети младом брчанском иноватору Александру Пајкановићу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић данас је посјетио младог брчанског научника и иноватора Александра Пајкановића.

У Пајкановићевој радионици данас је настављен разговор започет у септембру прошле године, када је домаћин састанка био Милић.

Подсјетимо, септембра 2022. године, Александар Пајкановић побиједио је на међународном такмичењу Balkathon 3.0 идејом да прерадом пластичне амбалаже производи филамент за 3д штампач.

На самом почетку тог занимљивог али захтјевног путовања, брчанска локална власт је препознала да се ради о идеји од значаја за цијели град и дистрикт. Наиме, рециклажа је у Босни и Херцеговини још у повоју, тако да је веома важно да се подржи сваки пројекат у тој области. Због тога је на самом почетку пројекта предсједник Скупштине дистрикта Брчко, господин Синиша Милић пружио подршку Александру и охрабрио га да настави са радом на иновацијама.

Након полугодишњег рада на реализацији рјешења за рециклажу пластичне амбалаже, прототип је спреман и, по плану, производи филамент за 3Д штампач. Тиме је све предвиђено пројектом Balkathon 3.0 остварено, али простора за даљи развој свакако да има. Стога су се господин Милић и Пајкановић састали да поразговарају о ширењу могућности за иноваторе, а самим тим науку и технологију у Брчком.

“Реализација машине за рециклажу је један значајан корак ка популаризацији инжењерске струке, али свакако треба да се ради на побољшању услова за живот иновација кроз оптимизацију могућности за покретање иновативних послова. Начин на који се такве иницијативе реализују у свијету огледа се у отварању пословних инкубатора и успостављању научно-технолошких паркова. По угледу на градове из региона, Мостар, Бању Луку, Сарајево, Никшић, Чачак и Осијек – и ми ћемо радити на промоцији технологије, превасходно кроз иницијативу да се и у нашем граду оснује пословни инкубатор”, став је предсједника Скупштине.

Balkathon 3.0 је међународно такмичење које организује Regional Cooperation Council (RCC) из фондова Европске уније. Више о реализацији машине за рециклажу може се видјети на iksdesign.xyz.

На данашњем састанку обећан је и наставак подршке Пајкановићу у даљем раду.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img