spot_img
spot_img

Милић: Реконструкција постојећег моста Брчко-Гуња најоптималнија

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Према ријечима градоначелника Брчко Дистрикта Синише Милића, посланици брчанског Парламента данас би требали да разматрају Одлуку о повјеравању јавног овлашћења ЈП “Путеви” за провођење свих припремних активности за реконструкцију постојећег моста на граничном прелазу Брчко-Гуња.

“Реконструкција моста је један од најважнијих приоритета ове администрације и процјена је да је управо та врста радова најефикаснија тренутном стању по питању одвијања теретног саобраћаја. У буџету је већ опредјељено 1.600.000 марака за те намјене, што наравно неће бити довољно, али смо одлучили да Скупштина кроз своју одлуку овај посао дефинитивно опредјели предузећу ЈП “Путеви”. Надам се да ће посланици подржати ову одлуку”, рекао је Милић.

Према његовим ријечима, у припремној фази неопходно је провести одређене студије испитивања стања носивости овога моста како би се дошло до пројекта.

“Тај пројекат би требало да обухвати не само реконструкцију постојеће двије траке на мосту, већ и да са једним рјешењем које је тренутно на нивоу идеје, да се једна трака одвоји према ЈП “Лука”. Када је у питању теретни саобраћај да се уствари избјегну градске гужве. С обзиром да просторно-планска документација Републике Хрватске нема предвиђене контакт тачке за нови мост, а што би било дугорочно најбоље рјешење, цијенили смо да је у овом тренутку реконструкција постојећег моста најоптималнија да дођемо до граничног прелаза који ће бити у функцији и за теретни саобраћај”, додао је Милић.

Он је рекао да постоји снажна подршка од институција на нивоу БиХ које су већ у контактима са Хрватском обезбиједили да мост између Брчког и Гуње буде први приоритет у смислу одржавања мостова, односно граничних прелаза између двије државе.

“Моја претпоставка је да ова реконструкција потпада под нешто што се зове ванредно одржавање и биће неопходан нови билатерални споразум између двије државе. Мислим да ћемо врло брзо свједочити већ и припремним активностима, а онда у каснијој фази и реализацији овога пројекта”, рекао је градоначелник.

Милић је истакао да пошто се ради о међудржавом граничном прелазу, да Влада располаже информацијама и да би и Хрватска требала да учествује у реконструкцији овог моста.

“С друге стране да ли ћемо од стране државе добити средства и како, то је у овом тренутку отворено питање. У овом тренутку највећи интерес на подручју БиХ за функционисање овог моста има управо Брчко. Да ли ће то и у финансијском смислу бити праћено не знам али ћемо настојати да подсјетимо државу на њене обавезе када је у питању одржавање ових мостова. У крајњем случају не мислим да би смо смјели чекати на одлуке са нивоа БиХ јер њихово усаглашавање може да траје дужи период, а ми бојим се да немамо времена”, закључује Милић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img