spot_img
spot_img

Milić: Radi se na rješenju za Interplet

Published:

spot_img

Nekadašnji brčanski tekstilni gigant Interplet danas je napušten i u veoma lošem stanju, u šta se uvjerio i sam gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je prije nekoliko dana posjetio jednog od nosioca privrede u prijeratnoj opštini Brčko.

Prije lokalnih izbora 2016. godine u Brčko su navodno stigle dvije ozbiljne ponude od strane dvije firme koje planiraju da zakupe dio prostora u Interpletu i da revitaliziraju kompletnu proizvodnju tekstilnih artikala.

Ubrzo su stigli izbori koji su zasjenili priču oko Interpleta, a dolaskom nove vladajuće garniture ona je potpuno zaboravljena.

Priču je ponovo aktuelizovao novi gradonačelnik Siniša Milić, koji je u razgovoru za Otisak.ba rekao da i dalje postoji nekoliko inicijativa sa ciljem oživljavanja Interpleta.

“Te inicijative se mogu realizovati samo putem specijalne pogodbe, što podrazumijeva da o tome mora odlučiti Skupština, a Gradonačelnik je tu u veoma nezavidnoj situaciji. Između dvije ili tri poslovne incijative koje se odnose na isti prostor i poslovnu aktivnost Gradonačelnik predlaže Skupštini rješenje bez jasnih kriterijuma u pogledu toga koja od tih poslovnih inicijativa zaslužuje da bude realizovana”, naveo je Milić.

Milić: Zakon će riješiti mnoge probleme

On je istakao da je pokrenuo formiranje posebne radne grupe koja će raditi na donošenju posebnog zakona o raspolaganju javnom imovinom u funkciji privrednog razvoja.

“Da li će se taj zakon ograničiti samo na poslovne zone ili na cijelu teritoriju distrikta Brčko, ostalo je da izdefinišemo u narednom periodu. Suština je da se putem tog zakona omogući specijalno raspolaganje javnom imovinom u funkciji privrednog razvoja. To znači da bi kroz taj zakon trebali da definišemo šta su poslovne inicijative i da utvrdimo kriterijume na osnovu kojih ćemo vrednovati te poslovne inicijative i na osnovu kojih ćemo jednoj dati prednost u odnosu na drugu”, pojasnio je Gradonačelnik, dodavši da bi o tome trebala da odlučuje posebna komisija Vlade.

Milić je siguran da će taj zakon riješiti mnoge probleme. Naglasio je da se on radi po užurbanoj proceduri.

“Kad bude donesen, siguran sam da ćemo sve te inicijative ponovo staviti na sto i izabrati onu koja će biti zaista u funkciji privrednog razvoja Distrikta”, zaključio je gradonačelnik Milić.

 

 

 

(otisak.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img