spot_img
spot_img

Милић пружио подршку приједлозима групе “За транспарентно финансирање непрофитних организација из буџета Брчко дистрикта”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Данас је у Брчком одржан састанак представника неформалне групе окупљене у иницијативу “За транспарентно финансирање непрофитних организација из буџета Брчко дистрикта“ са Предсједником Скупштине Брчко дистрикта Синишом Милићем који је изразио своју спремност да укључи чланове цивилног друштва у израду новог Правилника о финансирању невладиних организација из буџета Брчког Дистрикта.

Неформална група од средине прошле године активно указује на злоупотребе и корупцију која се одвија кроз расподјелу и незаконито трошење средстава за непрофитне организације из буџета Брчко Дистрикта.

Кроз проведено истраживање и представљену пратећу анализу, указано је да се дужи низ година издвајају милионска средства без одговарајућих критерија за финансирање непрофитних организација.

Али, без сарадње са надлежнима и указивања на ове аномалије у систему не може се доћи до рјешења проблема, те је након конститусања власти Брчко Дистрикта БиХ, једна од планираних активности и данашњи састанак представника групе са њеним званичницима, те је тим поводом одржан састанак са Предсједником Скупштине Брчко дистрикта Синишом Милићем.

Новоизабрани предсједник Скупштине исказао је своју спремност да укључи чланове цивилног друштва у израду новог Правилника о финансирању невладиних организација из буџета Брчког Дистрикта који треба бити донесен ове године.

Такође је прихватио иницијативу групе да се цивилно друштво укључи у надзор над имплементацијом пројеката који се финансирају из буџета, као и код креирања секторског регистра удружења од стране Владе Брчко дистрикта.

“Моје мишљење је да у свакој фази израде подзаконских аката, надзора над ефектима појединачних пројеката требају бити укључени представници цивилиног друштва. Важан сегмент је и едукација људи који у укључени у процес расписивања јавног позива и одабира апликаната како бисмо заиста добили пројекте који вриједе и који су истински у функцији унапређења области из које долазе. Надам се да ћемо након почетних корака послије доношења новог Закона о удружењима и фондацијама и најављеног заједничког рада на доношењу подзаконских аката заједно наставити да унапређујемо ову област на обострану корист”, истакао је Синиша Милић.

Скупштини и Влади Брчко дистрикта у другој половини протекле године од стране групе упућене су двије Иницијативе, од који је дио уврштен у новоусвојени Закон о удружењима и фондацијама. Чланови групе су изразили спремност да и представници цивилног друштва учествују са властима у припреми подзаконских аката, те праћењу додјеле и контроли кориштења средстава за финансирање и суфинансирање цивилног друштва из буџета Брчко Дистрикта, а што би доприњело транспарентној и праведној додјели средстава за непрофитне организације, смањењу коруптивних ризика и евентуалних злоупотреба у додјели јавних средстава.

„Желимо да се захвалимо господину Милићу на подршци и прихватању наших приједлога који су искључиво усмјерени на побољшање стања у области додјеле средстава за непрофитне организације у Брчко Дистрикту БиХ. Ми ћемо у наредном периоду и званично поднијети иницијативу у кабинет предсједника скупштине за спровођење ових приједлога о чему ћемо и обавијестити јавност. Наравно, тражићемо и подршка градоначелника за ове реформске процесе и надамо се да ћемо наићи на позитиван одговор“, истакао је члан групе из удружења „Вермонт“ Дамир Раденковић.

Испред удружења Демос на састанку је присуствовао и Божидар Јовић који је изразио наду и очекивање ће званичници Брчко дистрикта, изабрани представници власти, подржати наставак започетих активности које ће допринијети праведнијем трошењу јавног новца намјењеног у буџету за непрофитне организације.

“Потребно је утврдити квалитетне критеријуме за програмско и пројектно финансирање који ће бити праведни и који ће у први план ставити организације које граде нашу локалну заједницу”, каже члан Групе Божидар Јовић из Удружења ДЕМОС.

На састанку са Предсједником Скупштине Брко дистрикта Синишом Милићем представници групе указали су на спремност да учествују и у осталим активностима које се тичу функционисања и остваривање улоге цивилног друштва кроз предстојећу реформу јавне управе, која ће бити у фокусу у овој години. Такође, у спровођењу транспарентног и фискално одговорног буџетског процеса у 2021. години, те превентивних мјера против корупције

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img