spot_img
spot_img

Милић поздравио одлуку Апелационог суда

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Градоначелник Брчког Синиша Милић поздравио је одлуку Апелационог суда дистрикта да одредба о фискализацији адвокатске дјелатности није у складу са Статутом дистрикта.

Милић је рекао Срни да је добро што је Апелациони суд донио одлуку која ће окончати осмомјесечну обуставу рада адвоката и деблокирати правосуђе у дистрикту Брчко.

“Лоше је да је у овом случају Апелационом суду препуштена улога законодавца, умјесто да је раније подржан приједлог Владе да се, као прелазно рјешење, фискализација адвоката одложи на годину дана”, истакао је Милић.

Он је додао да су на овај начин заговорници фискализације адвокатске дјелатности у ствари добили лошије рјешење, те да је за њега била очекивана оваква одлука Апелационог суда.

“Одлуку Суда треба добро протумачити, јер је Апелациони суд својим ставовима указао на значај законодавног поступка у Дистрикту, а не само на садржај конкретног прописа, који је оспорен”, рекао је Милић.

Апелациони суд Брчко дистрикта донио је пресуду да одредба о фискализацији адвокатске дјелатности у Брчком није донесена сагласно Статуту дистрикта.

Ова одредба престаје да важи даном објављивања пресуде у Службеном гласнику дистрикта, саопштено је из Правосудне комисије.

Апелациони суд је одлуку донио поступајући по иницијативама грађана за оцјену усклађености правних аката, које су Суду 30. и 31. октобра упутила четири брчанска адвоката.

Због фискализације адвокатске дјелатности брчански адвокати, заједно са колегама из оба ентитета, од 26. априла обуставили су рад пред судовима и осталим институцијама Брчко дистрикта.

За вријеме обуставе рада адвоката одгођено око 1.200 рочишта, од којих је највећи број у грађанским, а око 60 у кривичним предметима.

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img