Milić: Povećanje plata potrebno, ali u mjeri koja će biti prihvatljiva za budžet - nula49.com
spot_img
spot_img

Milić: Povećanje plata potrebno, ali u mjeri koja će biti prihvatljiva za budžet

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Skupština Brčko distrikta BiH je u trećem nastavku 55. redovne sjednice k znanju primila informaciju o aktivnostima Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH i budžetskim implikacijama koje će proizaći donošenjem odluke o najnižoj plati u Republici Srpskoj od 900 KM za 2024. godinu.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se kod donošenja konačnog rješenja o osnovici plata u javnom sektoru mora voditi računa o interesima svih građana Brčko distrikta ali i o finansijskoj održivosti Distrikta kako se ne bi ugrozio procenat od 3,55 odsto koji Distriktu pripada po osnovu povraćaja indirektnih poreza.

„Bilo kakvo rješenje koje bude utvrđeno i konačno moraće uvažiti potrebu za povećanjem plata u javnom sektoru, ali ne u ovom iznosu koji bi se dobio povećanjem osnovice na 900 KM. Treba povećanje plata, ali u mjeri koja će biti prihvatljiva za budžet Brčko distrikta“, naglasio je Milić.

Milić je dodao da je izmjenama i dopunama Zakona o platama u institucijama Brčko distrikta finansijska sudbina Distrikta data u ruke entitetima koji kroz utvrđivanje najniže plate direktno utiču na osnovicu za obračun plata u javnom sektoru u Distriktu.

Skupština je k znanju primila i inicijativu za uvođenje neradne nedjelje uz zaključak kojim se zadužuje gradonačelnik Brčko distrikta BiH da u saradnji sa Ekonomsko-socijalnim savjetom Brčko distrikta BiH razmotri inicijativu i izvrši analizu efekata eventualnog uvođenja neradne nedjelje te da informaciju sa utvrđenom analizom dostavi Skupštini Distrikta u roku od šezdeset dana.

Sjednica će biti nastavljena danas s početkom u 10 časova kada će se na dnevnom redu naći preostale četiri tačke. Po okončanju ove, održaće se 56. redovna sjednica Skupštine Distrikta.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img