spot_img
spot_img

Милић о траси ауто пута: Гласање није изненађење, трасе одступиле од договора представника три народа

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако се чинило да ће и Брчко, након дужег застоја, коначно, макар на папиру, добити трасе ауто путева кроз ову локалну заједницу, то се ипак није десило.

На сједници Владе, на којој је разматран нацрт измјена Просторног плана, српски чланови Владе гласали су против, и тако, уз употребу механизма за заштиту виталног националног интереса, ствари вратили на почетак. За једне изненађење, за друге не.

„Овакво гласање није изненађење за све оне који су макар мало упућени у проблематику“, рекао је за nula49.com предсједник Скупштине Синиша Милић. Он истиче да су бројни разлози зашто су српски чланови Владе гласали против, а најважнији, поред чињенице да је из посла који се тиче утврђивања траса ауто пута Бањалука – Бијељина и Тузла – Орашје, практично искључен шеф надлежног Одјељења за јавне послове, јесте да су, како тврди, предложена рјешења заобишла и усаглашену политичку вољу представника три народа у Брчком.

„Тај став, који су усагласили тадашњи градоначелник, предсједник Скупштине, замјеник градоначелника и потпредседник Скупштине дистрикта, дакле најодговорнији представници сва три народа, дефинисан је у заједничком допису премијерима Републике Српске и ФБиХ и упућен 9.марта 2022.године. Кључни договор је да нема преклапања траса ауто пута,односно заједничке дионице из низа практичних разлога,односно да ће ауто пут Бањалука – Бијељина имати свој континуитет и да ће се са ауто путем Тузла – Орашје, укрштати у једној тачки. Оно што смо добили на крају је дијаметрално супротно од усаглашене воље представника Срба,Бошњака и Хрвата у Брчком“, тврди Милић.

Бивши градоначелник Есед Кадрић, један од потписника писма ентитетским премијерима, на које указује Милић, критиковао је чињеницу да је на сједници Владе по први пут у историји дистрикта употребљен механизам заштите националног интереса чиме је створена додатна конфузија.

„Њима (Србима) не одговара јужнија траса. Тиме се онемогућава развој града према југу. Ово је практично питање“, рекао је Кадрић на прес конференцији СДА.

За разлику од ове странке и дојучерашњег градоначелника, нова бошњачка већина такође није задовољна послом који је, цртајући трасе, обавио брчански Завод за планирање на челу са директором Исметом Дедеићем.

„Људи нису упознати куда је планирано да пролази траса ауто пута. То је нешто што је отворило велику расправу. Једни тврде да јесу упознати, други тврде да нису. Мени је довољно што имам копије близу 600 потписа грађана МЗ Брка који не подржавају предлог трасе“, изјавила је посланик СББ Ина Памукчић Карагић, на чији предлог је и Скупштина дистрикта разматрала Информацију о трасама ауто путева кроз Брчко.

Због свега тога, Милић тврди да“ ако је било неког изненађења на сједници Владе, онда је то изненађење да су бошњачки чланови Владе подржали измјене просторног плана, иако су и сами били незадовољни како поступком њиховог дефинисања тако и коначним приједлогом траса“.

Како год, на трасе ауто пута кроз Брчко, мораћемо још сачекати.

Алтернативе договору нема, без обзира на аларм у Канцеларији ОХР а, који је, како сазнајемо, тражио додатна образложења због оваквог исхода гласања на Влади. Јер, механизам заштите виталног националног интереса имају чланови Владе из реда сва три народа, а тиме и могућност да блокирају свако рјешење које није по вољи, једног другог или трећег народа.

Осим ако блокада изградње ауто путева кроз Брчко, није циљ, сам по себи.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img