Milić: Ne želim vjerovati da je u pitanju politički obračun

Brčanski gradonačelnik, Siniša Milić, smatra da je anonimna prijava protiv njega smiješna i da nema elemente za bilo kakvu ozbiljniju istragu.

Izrazio je bojazan da zbog jedne tačke u Zakonu o Vladi Brčko distrikta koja govori da svaki član vlade treba odstupiti sa te funkcije ukoliko protiv njega bude pokrenuta krivična prijava, stvara plodno tlo za obračune političkih neistomišljenika.

- Reklama -

Postojanje Zakona o Vladi Brčko distrikta, koji u sebi ne sadrži presumpciju nevinosti nego presumpciju krivice, omogućava pokretanje krivičnih prijava protiv bilo koga, a sve u funkciji političkog obračuna što je brčanskoj javnosti već poznato i što se već nekoliko puta događalo u prošlosti, tvrdi gradonačelnik Milić.

“Kasniji ishod sudskih postupaka redovno je pokazivao da te optužbe nisu bile utemeljene i kao posljedicu ste imali činjenicu da su, oni koji su bili nepravedno optuženi, na kraju dobili astronomske cifre za naknade plate, nematerijalne štete i slično. U svakom slučaju budžet Distrikta je s te strane pretrpio štetu, i to ne malu. Ja ne bih volio da, u ovom slučaju, budžet Distrikta pretrpi štetu, ali evidentno je da bi do toga sigurno došlo ukoliko se ovdje otvori nekakav sudbeni postupak jer tu apsolutno nema ništa sporno”, prokomentarisao je Milić.

On svoju izjavu potkrijepljuje tvrdnjom da je upravo u opticaju nekih desetak krivičnih prijava protiv članova Vlade što, po njemu, znači da je sazrelo vrijeme za izmjenu Zakona o Vladi.

“Ne da bi se članovi Vlade učinili privilegiranim u odnosu na druge, nego da bi se izjednačili u svojim pravima sa ostalim građanima Brčko distrikta, ali i onima koji obavljaju javne funkcije u ostatku zemlje”, smatra Milić.

“Teoretičari zavjere će u ovim informacijama o pokretanju tih nekakvih radnji na prikupljanju informacija u vezi sa ovom krivičnom prijavom tražiti i neke druge elemente i pronaći da je sve ovo se dešavalo u vrijeme žestokih rasprava oko imenovanja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, nekakvih rasprava oko mogućih zloupotreba i nepravilnosti u raspolaganju javnom imovinom. Ja neću da vjerujem da su to motivi za pokretanje ovih radnji, posebno ne da bi to učinilo naše tužilaštvo u koje ja uistinu imam veliko povjerenje”, kaže gradonačelnik Milić.

Samo pokretanje istrage ili podizanja optužnice protiv nekoga na temelju anonimne prijave, što je u ovom slučaju riječ, samo po sebi daje dodatno razloga u sumnju da se iza svega kriju sasvim drugačiji razlozi, smatra Milić.

“Vi znate i u novinarstvu, postoji anonimni izvor, ali je to nekakva krajnja mjera jer je preporuka da se uglavnom povjerenje poklanja izvorima koji iza svojih tvrdnji stoje imenom i prezimenom, a da bi javnost mogla da procjenjuje o kakvom karakteru ili autoritetu se radi. Dakle, ja sam siguran, kada bi se znalo imenom i prezimenom ko je podnio i ove prijave protiv mene, da bi javnosti bilo jasno da se u stvari radi o kriminalcu, ali sa druge strane”, komentariše gradonačelnik Milić.

On još dodaje da bi se u kontekst svega što se dešava mogla dovesti i činjenica da ni jedan od dosadašnjih gradonačelnika srpske nacionalnosti nije okončao mandat do kraja. On kaže da ne želi vjerovati da je i to nešto što je opredjeljujuće u ovom slučaju, ali ne može se zatvarati oči pred tom činjenicom.

Podsjećamo, Tužilaštvo Brčko distrikta prije nekoliko dana najavilo je da pokreće istragu zbog donesenog rješenja raspoređivanju prim. dr Anđe Nikolić na trajno mjesto šefa Pododjeljenja za javno zdravstvo.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime