spot_img
spot_img

Milić: Ne postoji nijedan razlog za dodatne trupe u Brčkom

spot_img
spot_img

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je da ne postoji nijedan razlog za raspoređivanje bilo kakvih dodatnih vojnih trupa u Brčkom i da je sa takvim stavom ove sedmice upoznao i međunarodnog supervizora za Brčko Džonatana Menutija.

“Nažalost, sada je već evidentno da postoji sinhronizovana kampanja određenih političkih struktura u Sarajevu da stanje u Brčkom prikažu potpuno drugačijim, što apsolutno ne odgovara istini”, rekao je Milić komentarišući poziv člana Predsjedništva Denisa Bećirovića za raspoređivanje dodatnih snaga Eufora i NATO-a u ovaj grad.

Milić je podsjetio da je, kako je rekao, slična histerija vladala i prije dvije godine.

“Tada su najodgovorniji predstavnici tri naroda u Vladi i Skupštini distrikta bili prinuđeni da izađu sa zajedničkim saopštenjem, u kome su energično odbacili tvrdnje iz Sarajeva da je Brčko neuralgična tačka u BiH, u koju treba stacionirani nove trupe NATO-a ili Eufora”, rekao je Milić.

On je naglasio da su “iste politike već jednom obmanule NATO u vezi sa stanjem u Brčkom”.

“To mi je prilikom posjete Brčkom početkom prošle godine direktno potvrdio i zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande Savezničkih snaga u Briselu Brus Hude, koji je rekao da ne zna šta bi dodatne trupe NATO uopšte radile u Brčkom”, podsjetio je Milić.

On je rekao da takve neodgovorne izjave najveću štetu nanose upravo građanima Distrikta.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je za austrijski “Der standard” da je mir u BiH i regionu ozbiljno ugrožen i da je od izuzetne važnosti hitno raspoređivanje dodatnih i znatno snažnijih snaga EUFOR-a u BiH, u što kraćem vremenskom roku.

“Smatram da bi nove trupe EUFOR-a trebalo primarno rasporediti u Brčko distriktu BiH, kao i na drugim strateškim područjima”, rekao je Bećirović.

 

 

(srna)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img