spot_img
spot_img

Милић: Идентитет се брани просвјетом и културом

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић изјавио је Срни да ће држављани Републике Српске у Брчком, 10. јануара, на свечаној академији обиљежити 30. рођендан Републике Српске и 30 година од обнављања рада Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” у овом граду.

“Припадништво Републици Српској је дио нашег идентитета. Бити слободан, подразумијева управо слободу изражавања властитог идентитета а не само физичку слободу. Ако неко сматра да је кривично дјело бити Србин и да зато треба да будемо санкционисани, спреман сам на сваку врсту санкција”, поручио је Милић.

Он је нагласио да сви народи, укључујући и Србе, имају право на своју посебност, на свој идентитет.

“Ако Бошњаци желе да обиљежавају 1. март, иако тај датум у себи носи изузетно негативне конотације за српски народ, јер је тај дан на Башчаршији убијен Србин који је изражавао свој идентитет, и јер је на тај дан одржан референдум о независности без Срба, онда нека обиљежавају. Ако је то дио њиховог идентитета, немам ништа против. Али немојте нама бранити да прослављамо своје празнике и изражавамо свој идентитет”, рекао је Милић.

Он је нагласио да су до јуче и поједини политички представници Бошњака и Хрвата, као и званичници ОХР-а заједно са Србима обиљежавали Дан Републике Српске.

“Шта се у међувремену десило да је само Србима ускраћено право на изражавање идентитета није ми јасно, али је очигледно да смо се по питању прихватања права другоме на његову посебност, односно по питању толеранције, вратили десетине година уназад”, оцијенио је Милић.

Он сматра да управо осјећај заједништва, а што подразумијева и осјећај слободе сваког колективитета и појединца, представља темељ сваке државе.

“Зато се с правом поставља питање ко у ствари подрива темеље БиХ, да ли Срби који желе да очувају свој идентитет и такво право признају и осталим народима, или они који нама ускраћују право да се у таквој БиХ осјећамо слободним и као своји на своме”, рекао је Милић.

Милић, који је и члан Главног одбора СНСД-а, рекао је да није случајно што се истовремено обиљежава и годишњица Српске и годишњица “Просвјете” у Брчком, јер се идентитет Срба данас брани искључиво просвјетом и културом.

 

 

 

(срна)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img