Milić i Đokić sa italijanskim investitorom o ulaganju u Distrikt

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i ministar energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske Petar Đokić sa saradnicima razgovarali su danas u Kabinetu gradonačelnika u Brčkom sa Đovanijem Antoniolijem (Giovanni Antonioli), direktorom italijanske kompanije Olimpias Knitting, koja posluje u okviru grupe „Beneton“ i predstavnicima italijanskog privrednog udruženja „Konfindustrija Srbije“.

Razgovarano je o mogućnosti investiranja odnosno otvaranja tekstilnog pogona pomenute kompanije na prostoru distrikta Brčko.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog, rekao je da je u pitanju prvi sastanak gdje su razmijenjene informacije o tome šta nudi Brčko distrikt BiH potencijalnim investitorima te istakao da je Brčko, kao nekadašnji centar tekstilne industrije sa tradicijom u ovoj grani privrede, ponudilo mnoge pogodne mogućnosti.

„Ohrabren sam i ovim, ali i razgovorima koje sam prošle sedmice vodio sa zainteresovanim privrednicima iz Slovačke, koji su takođe iskazali ogroman interes za relokaciju svojih proizvodnih pogona na prostor distrikta, i sasvim sigurno se krećemo ka cilju da od distrikta napravimo pogodnu sredinu za razvoj, omogućimo novo zapošljavanje i da zaustavimo odlazak mladih sa ovih prostora“, naglasio je Milić izražavajući zadovoljstvo što je fokus interesovanja u ovoj lokalnoj zajednici sa političkih pomjeren na privredne teme.

Na sastanku je navedeno da Brčko sa 83 000 stanovnika, godišnje izdvaja 10 miliona konvertibilnih maraka podsticaja u privredu i 12 miliona konvertibilnih maraka u poljoprivredu, što su, kako je navedeno, znatno veća sredstva u poređenju sa mnogo većim sredinama.

„Postoji čitav spektar podsticajnih mjera poput mogućnosti da oni koji investiraju u Brčko i ulažu svoja osnovna sredstva budu oslobođeni poreza na dobit u visini tih ulaganja, do 300 000 KM. Predviđene su i pojedinačne subvencije za novo zapošljavanje od 5 000 KM za jednog radnika sa SSS, odnosno 7 000 za radnika sa VSS.

Ima tu još niz pogodnosti, a važno je da u poslednje vrijeme govorimo i o oslobađanju od nekih drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta i vrlo brzo ćemo izaći sa tim registrom, sačiniti analizu i nastaviti da otklanjamo barijere kako bismo omogućili brži razvoj“, objasnio je Milić.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske, rekao je da je danas potvrđeno da Brčko ima interes da dobije nove partnere te da ima dobre podsticajne uslove koji su razvijeniji nego podsticaji u entitetima.

„Zadovoljan sam sa svim što smo čuli od italijanskih potencijalnih partnera. Oni tek treba da analiziraju sve o čemu smo govorili. Imaće određena pitanja i zahtjeve, a mi ćemo se iz dvije vlade oglasiti sa odgovorima o tome na koji način možemo podržati projekte. Blizu smo davanja dobre ponude i moj prvi utisak je da je sve ovo danas bilo veoma pozitivno i uliva optimizam. Put do realizacije traži određeno vrijeme ali smatram da Brčko ima izvanredne preduslove za realizaciju ove investicije“, naglasio je ministar Đokić.

Silvija Herceg, zamjenik direktora Međunarodne kancelarije „Konfindustrije“ u Srbiji, istakla je da ovo italijansko privredno udruženje u Beogradu radi od 2012. godine, broji 170 firmi članica, odnosno italijanskih investitora koji uspješno posluju u Srbiji ili imaju interes da razviju svoj biznis tamo.

„S obzirom da se „Konfindustrija“ širi kako se italijanska industrija širi u regionu bila nam je čast danas čuti ohrabrujuće podatke i fantastičan paket subvencija koje distrikt Brčko nudi stranim investitorima. Zahvaljujem se ministru Đokiću na inicijativi za sastanak i gradonačelniku Miliću i njegovom timu na informacijama i gostoprimstvu. Naš je zadatak da te informacije prenesemo kompanijama koje posluju u orbiti „Konfindustrije Srbije“, ali i kolegama u regionu“, zaključila je Herceg.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime