spot_img

Milić: Budžet do 31. marta ili neće biti plata

Published:

Gradonačelnik Brčko distrikta, Siniša Milić, najavio je da će sutra na sednici Vlade predložiti izmenu Zakona o budžeta kako bi ograničio period privremenog finansiranja Distrikta do 31. marta.

On se za taj korak odlučio kako bi konačno bila prekinuta praksa da Brčko bude bez najvažnijeg dokumenta po pola godine i više.

Milić je rekao da je zadovoljan što je budžet konačno usvojen nakon šest meseci, budući da je prošle godine budžet u Brčkom bio donesen tek u septembru. Gradonačelnik je istakao i da će nacrt izmene Zakona o budžetu ograničavanju privremenog finansiranja sadržavati i sankcije u smislu zaustavljanja isplata plata ukoliko se do 31. marta on ne usvoji.

Posle sednice Skupštine Brčko distrikta Milić je rekao da su poslanici nakon trodnevnog zasedanja uspeli da usvoje 1.700 amandma na ovogodišnji budžet u iznosu od 232 miliona KM.

– Došli smo do budžeta koji ima određenu razvojnu dimenziju. Za zdravstvo je izdvojeno oko tri miliona KM, a za školstvo milion KM. Za uređenje „Interpleta“, kako bi ga pripremili za buduće investitore i čišćenje kruga fabrike „Izbor“ izdvojeno je  milion 650 hiljada KM. Izdvojen je i novac za početak izgradnju dva obdaništa koja nedostaju gradu – rekao je Milić, istakavši da kapitalni budžet iznosi oko 24 miliona KM.

U strukturi budžeta najveći deo prihoda, oko 160 miliona KM, dolazi od indirektnih poreza, a najveća izdvajanja, oko 62 miliona čine plate.

Primedbe opozicionih poslanika da značajan deo sredstava predstavlja fiktivne prihode budžeta, Milić je demantovao te poručio da se oko 12 miliona KM odnosi na  pravosnažno presuđena potraživanja u korist Distrikta.

– Pratićemo realizaciju prihoda i rashoda i nisam pesimista, siguran sam da će se ovaj budžet značajnim delom ostvariti i imati solidnu razvojnu dimenziju – rekao je on. Naveo je i da će biti problema sa realizacijom nekoliko amandmana, koji se odnose na smanjenje plata pojedinim službenicima koji su trajno premešteni i imaju pravo na platu koju su imali pre premeštaja.

– Komisija za budžet je odlučila da smanji te plate i siguran sam da ćemo imati problem da ta rešenja realizujemo u skladu sa zakonom – rekao je Milić.

Poboljšan budžet

Predsednik Skupštine Brčko distrikta, Esed Kadrić, istakao je da su poslanici uspeli nakon trodnevnog maratonskog zasedanja uspeli usvojiti budžet koji je amandmanima značajno poboljšan u odnosu na predlog koji je došao iz Vlade i koji nije imao ni jednu marku kapitalnog budžeta.

 

 

 

 

(blic.rs)

 

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img