spot_img
spot_img

Милић: Брчко важно за очување Дејтонске конструкције политичког уређење у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да непризнавање вриједности Дејтонског мировног споразума, практично, значи у најави и антиуставно дјеловање, јер је у Дејтону договорен не само мир, већ и Устав БиХ.

“Иако је положај линије разграничења у Брчком ријешен тек касније, Арбитражном одлуком, тим актом, ипак, није дерогиран Устав БиХ, односно Дејтонски споразум, као што је потврђено и у самој Арбитражној одлуци, већ је БиХ наставила да постоји као заједница искључиво два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ”, рекао је Милић Срни поводом 27 година од парафирања овог споразума.

Милић истиче да се арбитража појавила као рјешење за спас преговора у Дејтону и да Брчко и данас, као и тада, има посебну важност и улогу у очувању дејтонске, двоентитетске конструкције, као основе политичког уређења у БиХ.

“Дејтонски споразум је и данас виталан и њему се, и поред упорних покушаја модификације, не може наћи адекватна алтернатива. То што му се приговара да је компликован, само говори о карактеру политичких односа који владају у БиХ и који су и довели до његовог потписивања”, рекао је Милић.

Милић је изразио наду да ће евентуални договор политичких субјеката у Брчком о измјенама Закона о празницима укључити и 21. новембар, када је потписан Дејтонски споразум.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img