spot_img
spot_img

Milić: Brčko ima potencijala da postane vodeća lokalna zajednica

Published:

spot_img

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je siguran da Brčko, za relativno kratko vrijeme, može da postane vodeća lokalna zajednica u BiH i mjesto u koje će se dolaziti i ostajati, ako svijest odgovornih bude na odgovarajućem nivou.

Milić je u intervjuu Srni istakao da je zadovoljan radom aktuelnog saziva Vlade distrikta u prvih 100 dana, posebno ako se uzme u obzir ukupan politički, ekonomski i socijalni kontekst u kome djeluje, napominjući da, naravno, nije isto 100 dana rada nove vlade u Brčkom, u BiH, i 100 dana rada vlade u nekoj uređenoj zemlji.

On je naveo da je proces dogovaranja vlasti u Brčkom protekao relativno brzo, ali su zbog potrebe formiranja novog vladinog Odjeljenja za evropske integracije, posao formiranja vlade okončali tek sredinom januara.

Milić je istakao da, iako se mnoge stvari možda ne odvijaju očekivanom dinamikom, u ovom periodu je završen projekat rekonstrukcije operacionog bloka bolnice vrijedan milion KM, intenzivirani su radovi na izgradnji obilaznice, krenulo se u usvajanje budžeta…

“Riješeni su brojni problemi u obrazovanju, a u toku je usvajanje niza zakona i drugih akata koji bi trebalo da omoguće snažniji investicioni razvoj, od donošenja zakona o poslovnim zonama, pa do utvrđivanja liste velikih investicionih projekata koje namjeravamo da radimo”, rekao je gradonačelnik Brčkog.

Milić je najavio da će, s ciljem poboljšanja saobraćajne infrastrukture i izgleda grada, uskoro ponuditi i projekte izgradnje dva kružna toka u samom centru grada, kod naselja Ilićka i kod kuglane.

“Radimo i na iznalaženju rješenja za izmještanje deponije čvrstog otpada iz područja Brezika i Ilićke. Takođe, nadam se da će moje zalaganje da se u budžetu obezbijedi najmanje milion maraka za razvoj poslovnih zona naići na podršku Skupštine, jer smatram da je to način da privučemo nove investicije i konačno krenemo u značajnije zapošljavanje”, istakao je Milić.

On je podsjetio da je formiran i novi Ekonomsko-socijalni savjet, a u postupku je donošenje novog zakona o radu, što je jedna od važnijih mjera u reformskoj agendi.

“U proteklih 100 dana vlade, razgovarao sam sa više od 400 građana. Svima njima, odnosno ogromnoj većini, najveći problem je težak materijalni položaj, a jedini zahtjev koji upućuju ovoj, i svakoj drugoj vlasti, jeste zaposlenje”, rekao je Milić, dodavši da će se uspjeh ove vlasti mjeriti isključivo po tome koliko je uspjela da odgovori na ove zahtjeve građana, odnosno koliko je uspjela da otvori novih radnih mjesta.

On je naglasio da insistira na preduzimanju dodatnih mjera u oblasti oživljavanja ekonomije, pored onih 10 miliona maraka koje godišnje putem različitih podsticaja ulažu u privredu, a to je, prije svega, formiranje i razvoj poslovnih zona.

Prioritet je, kaže on, i stavljanje u funkciju kapaciteta koji sada propadaju poput kompleksa “Interplet” sa 10.000 metara kvadratnih korisnog poslovnog prostora, giganta tekstilne industrije koji je sada oronuo.

“Ta lokacija, uz dosta očuvanu infrastrukturu i sjajan položaj uz saobraćajnicu Bijeljina-Brčko, predstavlja idealno mjesto za realizaciju naših ambicija. Dobijamo ponude, mnogo je interesanata za oživljavanje nekog vida proizvidnje u tom kompleksu, ali od nas se traži da taj prostor djelimično uredimo i za to su potrebna sredstva”, pojasnio je Milić.

Gradonačelnik ističe da vlasti Brčkog rade i na izmjeni Zakona o javnoj imovini kako bi raspolaganje imovinom u funkciji privrednog razvoja učinili ekspeditivnijim i efikasnijim.

“Brčko je idealno mjesto za biznis, jer osim dobrog geografskog položaja, jednake udaljenosti od svih većih centara, Beograda, Zagreba, Banjaluke i Sarajeva, leži na rijeci Savi koja nudi najjeftiniji vid transporta. Ukoliko bi uslijedila revitalizacija Luke, onda bi se značajno podigli i njeni pretovarni kapaciteti. Relativno blizu je i aerodrom Tuzla. Osim toga, imamo nadležnost za donošenje zakona koje možemo i treba da prilagodimo investitorima”, naglasio je Milić.

On kaže da su sve to pogodnosti koje su komparativna prednost Distrikta Brčko, ali koje, nažalost, nisu u dovoljnoj mjeri korištene.

“Takođe, mislim da bi i formiranje razvojne agencije Brčko distrikta, za šta su obezbijeđena inicijalna sredstva u prijedlogu Budžeta, sigurno doprinijelo realizaciji naših planova”, rekao je Milić, koji je na funkciju gradonačelnika izabran 15. novembra.

Iako je sadašnja vlada Distrikta Brčko praktično vlada kontinuiteta jer je, uz nešto promijenjen legitimitet članica vladajuće većine, čine iste političke partije, kaže Milić, u nekim stvarima se taj kontinuitet, ipak, izgubio zbog nekakve, kako je nazvao, “političke amnezije”.

“To znači da o pojedinim pitanjima, kao što je recimo pitanje zaduženja za revitalizaciju Luke i izmiještanje željezničkog kolosjeka iz centra grada, postoji potpuno suprotno ponašanje pojedinih aktera u odnosu na prethodni period kada su takvu odluku podržavali”, pojasnio je Milić.

On je rekao da bi niz pozitivnih stvari započetih ranije, poput izgradnje obilaznice u dužini od 17 kilometara, trebalo da bude okončano veoma brzo, ali su se, nažalost, morali vratiti korak-dva unazad da bi se suočili sa naslijeđenim problemima poput neriješenog problema prevoza učenika, pitanja angažovanja nastavnika, zbog čega je prijetila obustava nastave, kao i velikih problema u realizaciji budžeta za 2016. godinu, zbog njegovog kasnog usvajanja negdje u septembru.

Napominjući da u skupštinskoj većini sjedi sedam političkih subjekata plus dvije nacionalne manjine, Milić je ocijenio da nije nimalo lako pomiriti sve te interese, kako u procesu formiranja vlasti, tako i kasnije, tokom njenog funkcionisanja.

“Prvi dio tog posla kada je riječ o dogovoru o većini, nekakvim baznim principima djelovanja u mandatnom periodu, kao i rasporedu resora, protekao je manje-više bez problema. O drugom dijelu dogovora tek ćemo vidjeti koliko je bio funkcionalan”, rekao je Milić.

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img