Migranti ne zaobilaze ni Distrikt

Za šest mjeseci ove godine na području distrikta Brčko pronađeno je 50 migranata koji su ilegalno ušli u BiH, izjavio je danas za Radio Brčko Jovan Stojičić, šef Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Brčkom.

Radi se o 19 Avganistanaca, 21 Pakistancu, po četiri migranta iz Libije i Irana, tri iz Sirije, dva iz Bangladeša. Među njima bilo je šest maloljetnih lica.

- Reklama -

“Izdali smo 14 potvrda namjere  za Azil i ti ljudi su upućeni u azilantski centar u Sarajevo, dok su preostala 33 lica vraćena u Republiku Hrvatsku”, rekao je Stojičić.

Za cijelu prošlu godinu na području distrikta pronađeno je samo šest migranta koji su ilegalno prešli državnu granicu.

Inače, prema podacima Službe za poslove sa strancima u Brčkom na području distrikta Brčko ima ukupno 270 stranih dražavljana sa privremenim boravkom do jedne godine, te isto toliko stranih državljana sa stalnim boravkom. Radi se, navodi Stojičić, o stranim državljanima koji u BiH borave duže od pet godina po osnovu prdhodno odobrenih privremenih boravaka.

Zbog povećanog broja ilegalnih migranata u BiH , Služba za poslove  sa strancima je pojačala operativne radnje na terenu u cilju prikupljanja informacija o strancima odnosno migrantima koji mogu da dođu, kao i drugim strancima sa kojima ti stranci mogu da uđu u BiH, te  mnoge druge operativne radnje u cilju prikupljanja informacija o ilegalnim ulascima.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime