Менути: Грађани и партнери Брчког очекују стварни напредак и повратак фокуса на реформе - nula49.com
spot_img
spot_img

Менути: Грађани и партнери Брчког очекују стварни напредак и повратак фокуса на реформе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Скупштина Дистрикта закључила је разматрање посљедње иницијативе за промјеном у политичком челништву Дистрикта. Расправа је проведена на уредан и професионалан начин. Пошто је ово поглавље сада затворено, Дистрикт се треба поново фокусирати на текуће пројекте и суштинске приоритете који воде Брчко даље на путу напретка, изјавио је данас први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Џонатан Менути.

Премда су ове процедуре уобичајени дио демократског процеса, изнимно је важно да оне не ометају кључни посао, а то је пружања услуга грађанима Дистрикта. Све странке у Скупштини Дистрикта, било да су у владајућој коалицији или у опозицији, имају заједничку одговорност да створе повољно окружење за континуиране реформе и развој инфраструктуре. Политичка одговорност, активно учешће и јединствена посвећеност заједничком циљу остварења просперитета и даље су кључни за постизање ове визије.

Како би се убрзали конкретни помаци на терену, власти морају начинити брже и одлучније кораке, укључујући испуњавање својих обавеза у вези с пројектима које финансирају ЕБРД и Свјетска банка, како би се осигурало одрживо и поуздано водоснабдијевање, имплементирале еколошки прихватљиве праксе управљања отпадом и ојачале мјере заштите од поплава. Иста хитност и посвећеност потребни су за испуњавање обавеза које произлазе из јавно-приватног партнерства, како када су у питању већ потписани уговори, тако и за стварање предуслова за привлачење потенцијалних будућих инвеститора.

У смислу веће одговорности органа власти, морају се провести законодавне реформе како би се побољшала транспарентност трошења буџетских средстава. Истовремено, тијела за борбу против корупције и сукоба интереса морају неометано сарађивати са органима за провођење закона и правосудним тијелима како би провели политику нулте толеранције на корупцију.

Дугоочекивана реформа јавне управе и државне службе мора се убрзати како би се осигурала већа одговорност и боље пружање јавних услуга за добробит грађанки и грађана Брчког.

Напредак Брчког је у прошлости привлачио пажњу и хвалу. Како корачамо напријед, морамо видјети континуирану посвећеност у Дистрикту, заједничку визију, те истинску опредијељеност за реформе. Заједно можемо наставити да стварамо путању ка свјетлијој, просперитетнијој будућности за све, закључио је супервизор Менути.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img