spot_img
spot_img

Мати Баотићу 13 година затвора за злочине над Србима у Орашју

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Мату Баотића на јединствену казну затвора од 13 година за ратни злочин над српским цивилима у Орашју 1992. године.

Апелационо вијеће изрекло је казну Баотићу након обновљеног суђења за ослобађајући дио првостепене пресуде. За тај дио је добио шест година затвора, а за осуђујући у првостепеном поступку 10 година, након чега му је изречена јединствена казна у трајању од 13 година затвора.

Суђење пред Апелационим вијећем обновљено је након што је прихваћена жалба Тужилаштва БиХ на ослобађајући дио првостепене пресуде, преноси Бирн.

Баотић је проглашен кривим да је, као командир другог одјељења Војне полиције Хрватског вијећа одбране (ХВО), силовао Марију Тунде Бенковић и заштићене свједокиње “С-4” и “С-5”.

Он је проглашен кривим и да је малтретирао Јована Цвијановића док је био затворен у Основној школи у Доњој Махали, у општини Орашје, и то ударајући га “металним ланцем за псе”.

Другостепеном пресудом осуђен је и за наношење тешке физичке и психичке боли, малтретирање и премлаћивање већег броја цивила 1992. године, а што је првостепеном пресудом био ослобођен.

Обновљено суђење Баотићу почело је крајем септембра.

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img