Mati Baotiću 13 godina zatvora za zločine nad Srbima u Orašju

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Matu Baotića na jedinstvenu kaznu zatvora od 13 godina za ratni zločin nad srpskim civilima u Orašju 1992. godine.

Apelaciono vijeće izreklo je kaznu Baotiću nakon obnovljenog suđenja za oslobađajući dio prvostepene presude. Za taj dio je dobio šest godina zatvora, a za osuđujući u prvostepenom postupku 10 godina, nakon čega mu je izrečena jedinstvena kazna u trajanju od 13 godina zatvora.

- Reklama -

Suđenje pred Apelacionim vijećem obnovljeno je nakon što je prihvaćena žalba Tužilaštva BiH na oslobađajući dio prvostepene presude, prenosi Birn.

Baotić je proglašen krivim da je, kao komandir drugog odjeljenja Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), silovao Mariju Tunde Benković i zaštićene svjedokinje “S-4” i “S-5”.

On je proglašen krivim i da je maltretirao Jovana Cvijanovića dok je bio zatvoren u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, u opštini Orašje, i to udarajući ga “metalnim lancem za pse”.

Drugostepenom presudom osuđen je i za nanošenje teške fizičke i psihičke boli, maltretiranje i premlaćivanje većeg broja civila 1992. godine, a što je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Obnovljeno suđenje Baotiću počelo je krajem septembra.

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime