spot_img
spot_img

Marginalizacija obrazovanja u Brčko distriktu: Gdje nam treniraju djeca?

spot_img
spot_img

Savremena istraživanja pokazuju da su nivo i kvalitet obrazovanja stanovništva jedna od najvažnijih odrednica siromaštva društva.

Planovi i programi obrazovanja koji ne prate savremene tokove, neadekvatni uslovi za izvođenje nastave, nedovoljno nastavnog kadra i sredstava za rad ukazuju na isključenost obrazovanja iz ekonomske i socijalne politike Distrikta.

Fiskulturna dvorana IV osnovne škole, o kojoj ćemo pisati u ovom tekstu, je samo jedan od mnogo primjera marginalizacije obrazovanja u Brčko distriktu BiH. Učenici IV osnovne škole u Brčkom, koja se nalazi u užem centru grada, zbog nepostojanja školske fiskulturne dvorane, časove fizičkog vaspitanja obavljaju u sportskoj sali „Partizan“.

Do pomenute sale dolazi se prelaskom Bulevara mira, odnosno četiri kolovozne trake, po svim saobraćajnim i vremenskim prilikama i neprilikama. Ali, kao da ni to nije dovoljno, ionako loše uslove za izvođenje nastave dodatno otežava stanje u kome se nalazi sportska sala „Partizan“.

Prema riječima roditelja učenika sala je, zbog nepričvršćene željezne konstrukcije za mornarske ljestve i zidova obuhvaćenih vlagom usljed prokišnjavanja neadekvatna i nebezbjedna za izvođenje nastave i u zdravstvenom, a i svakom drugom smislu.

Sportska sala „Partizan“ nije školski objekat i njegovo održavanje nije u nadležnosti Odjeljenja za obrazovanje, a kako nadležna odjeljenja i institucije nemaju interes da našoj djeci omoguće adekvatne uslove za pohađanje nastave, te smatrajući dovoljnim da u sali postave bezbjedonosna upozorenja, na tekuće održavanje sale će se vjerovatno čekati duži vremenski period.

S obzirom da uslovi za izvođenje nastave u drugim školama koje se nalaze u centru grada, a i onim koje pripadaju upisnim područjima udaljenim od centra nisu ni približno tako loši kao u IV osnovnoj školi koju pohađaju učenici svih nacionalnih skupina u Brčko distriktu BiH, postavlja se pitanje da li je IV osnovna škola, iako u gradskom jezgru, ipak smještena na međuentitetskoj liniji razgraničenja lokalne politike, a njeni učenici zaboravljeni i ostavljeni na margini obrazovanja?

Odgovor na ovo pitanje roditelji učenika i građani Brčko distrikta BiH očekuju od brčanske Skupštine koja ima priliku prekinuti lanac marginalizacije obrazovanja i obezbijediti novčana sredstva za tekuće održavanje sale uBudžetu Brčko distrikta BiH za 2024. godinu koji je u proceduri usvajanja.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img