spot_img
spot_img

Manje inspektora – manje rezultata na terenu

spot_img
spot_img

Zbog nedovoljnog broja inspektora Inspektorat Brčko distrikta tokom 2016. godine nije mogao odgovoriti svim potrebama na terenu. Njihov kapacitet značajno je smanjen zbog nedostatka pet različitih inspektora.

Iako je prema organizacionom planu u brčanskom Inspektoratu planirano 19 različitih grupa inspekcija tokom drugog kvartala 2016. godine ova institucija nije imala popunjene pozicije geodetskog i vodoprivrednog inspektora a od pet pozicija komunalnih inspektora bile su popunjene samo dvije. U ovom trenutku stanje je nešto drugačije.

“Pozicije svih pet komunalnih inspektora su popunjene i od ponedjeljka su počeli sa radom. Postupak za popunu pozicija geodetskog i vodoprivrednog inspektora je okončan i one će biti popunjene”, kazao je Dževdet Šahović, glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta BiH.

Tokom drugog kvartala 2016. godine Inspektorat je uradio 105 posto planiranih inspekcija. Određene podbačaje imaju kod komunalnih inspektora jer ih nije bio dovoljan broj. Smanjen je i promet fitosanitarnih sredstava na granici te je procenat izvršenja 97 posto. Postoji i dosta drugih problema sa kojima se na terenu suočavaju, poput nelegalnog taksi prijevoza u Distriktu.

“Mi smo uspjeli suzbiti problem nelegalnog prijevoza kombi vozilima ali je i dalje ostao s putničkim i to isključivo možemo riješiti sa policijom. Mi s njima imamo dobru saradnju ali i njima je otežano zbog broja izvršilaca. Kontrolu možemo izvršiti samo vozilima koja imaju mogućnost da snimaju kamerom”, kazao je Šahović.

Bila je povećana i kontrola međunarodnog prijevoza putnika na zahtjev Vijeća ministara BiH. Redovne aktivnosti se provode i kada je u pitanju rad na crno na području Brčko distrikta.

“Mi uvijek donosimo preventivno rješenje, a to je da nalažemo vlasniku da mora radnika prijaviti. Ako to uradi sankciju su daleko manje a ako ne onda su tu rigorozne mjere. Uvijek ih ima, ali u globalu iz godine u godinu stanje je bolje”, kazao je Šahović.

Napredak se, tvrdi Šahović, osjeti i u sferi građevinske inspekcije jer su građani postali svjesni da moraju obaviti tehnički prijem svojih objekata ako hoće da sve bude prema slovu zakona.

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img