Manastir u Popovom Polju proslavio krsnu slavu

Manastir Svetog arhangela Gavrila u Popovom Polju obilježio je krsnu slavu Sabor svetog arhangela Gavrila.

Dana 26. jula 2021. godine, na praznik Sv. Arhangela Gavrila, manastir u izgradnji u Popovom polju kod Brčkog, proslavio je svoju krsnu slavu.

Nakon trokratnog ophoda oko hrama, osvećenje i lomljenje slavskog kolača obavio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski G. Fotije, uz sasluženje sveštenstva arhijerejskog namjesništva brčanskog.

Obraćajući se mnogobrojnom okupljenom vjernom narodu Episkop Fotije je izrazio radost što se gradi prvi pravoslavni manastir na području Brčko Distrikta.

”Radujem se što sam danas u našem novom manastiru – Svetog arhangela Gavrila ovde u Popovom Polju – koji se gradi i izgrađuje. Ovo je prvi manastir u Brčko Distriktu. I zaista smatram bitnim da svako namesništvo u našoj Eparhiji ima bar po nekoliko manastira. Manastiri su kroz istoriju uvek okupljali srpski narod. Zato je i ova svetinja velika i hvala svima koji pomažu njenu izgradnju.”

Kum slave ove godine je Tomislav Sombić iz Krbeta, koji je sa Preosvećenim Vladikom prelomio slavski kolač.

Blagodarnost izražavamo svom vjernom narodu, koji je molitveno prisustvovao našoj slavi, a veliku zahvalnost izražavamo svima koji su dali svoje priloge našem manastiru, kroz dobrovoljni prilog, noseći Časni Krst, Časne barjake i svete ikone.

Svoj novčani prilog i doprinos u izgradnji hrama, u ime grada Bijeljine, podario je i gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Nakon molitvenog dijela uslijedio je kulturno-umjetnički program, u kome su učestvovali dramski umjetnik Biljana Đurović, etno pjevač Katarina Gojković, etno grupa ”Trag” iz Banja Luke, etno grupa ”Bosiljak” iz Brčkog i crkveni dječiji hor ”Djeca neba” Zvorničko-tuzlanske parohije.

U nastavku uslijedilo je posluženje za oko 600 ljudi, prisutnih na trpezi ljubavi zajedno sa Preosvećenim Vladikom Fotijem.

 

 

(Jerej Kristijan Đokić/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime