Maloljetnička delikvencija zahtijeva sistemsku strategiju

Maloljetnička delikvencija u Bosni i Hercegovini sve je veći problem. Brčko distrikt nije izuzetak a podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine bilo 14 izvještaja protiv 18 osoba govori da ovaj problem treba sistemski rješavati.

Slučaj uništavanja klupe u glavnom gradskom parku u Brčkom od strane srednjoškolaca, koji su ovaj svoj vandalski čin snimili i podijelili na društvene mreže, samo je jedan od primjera vandalizma mladih. Nije trebalo dugo da se utvrdi njihov identitet a direktor škole koju pohađaju ovi učenici nije krio razočarenje takvim ponašanjem učenika.

- Reklama -

“Nije mi bilo prijatno kada sam to saznao. Čim se spomene ime Poljoprivredne i medicinske škole ne može nam biti svejedno. Mi već znamo identitet tih osoba, pokrenuta je procedura i u toku dana će biti obavljeni razgovori. Za sve ono za šta su krivi oni koji su nadležni će provesti postupak i to će biti sancionisano” rekao je Sead Bečić, direktor JU Poljoprivredna i medicinska škola.

U ovom slučaju škola nema nadležnosti jer se vandalizam dogodio izvan škole. Međutim nadležnost ima Policija koja će provesti istragu i uputiti izvještaj Tužilaštvu a vandali će, u skladu sa svojim uzrastom, odgovarati za ono što su učinili bilo po krivičnom ili zakonu o prekršaju.

“Važno je napomenuti da lice nije prekršajno odgovorno ukoliko nije napunilo 16 godina a nije krivično odgovorno do 14 godina. Ukoliko se radi o mlađem maloljetniku podnosi se izvještaj Tužilaštvu i u saradnji sa Centrom za socijalni rad se preduzimaju radnje. Isti postupak je i kada je u pitanju stariji maloljetnik” rekao je Halid Emkić, šef Operativno komunikacijskog centra.

Kako je i sam direktor Poljoprivredne i medicinske škole istakao ovaj slučaj ne treba biti izuzetak u djelovanju jer alarm treba biti upaljen sve vrijeme kada je u pitanju prevencija maloljetničke delikvencije i vandalizma. Brojni su slučajevi da počinioci osjete potrebu da ono što čine podijele sa javnosti bilo da je u pitanju huliganstvo i vandalizam, vršnjačko nasilje i slično.

“Uzrok prvenstveno treba tražiti u porodici. Nažalost je tako. Roditelji bi trebali više pažnje posvećivati svojoj djeci, kontrolisati vrijeme koje provode na internetu, u koju svrhu ga koriste i na koji način. Jako je bitno da roditelji razgovaraju sa svojom djecom, da neprihvatljivo ponašanje pokušaju suzbijati tako što će biti u stalnoj komunikaciji sa djecom” rekla je Esma Bešić, stručni saradnik/psiholog u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi.

I građani sa kojima smo razgovarali smatraju da sve kreće iz kuće.

“Najviše su zakazali roditelji. Vaspitanje, odgoj i briga o svojim i tuđim stvarima se nose iz kuće. Svakako da značajnu ulogu igraju i obrazovne ustanove koje su odavno prestale biti i odgojne” rekli su neki od naših sugrađana.

Nažalost naša država nema jedinstvenu i sistemsku startegiju borbe protiv maloljetničke delikvencije. Nemamo adekvatne institucije niti programe koji bi na savremeni način djelovali kroz resocijalizaciju maloljetnih prestupnika. Zakonodavstvo, prevencija, efikasne mjere i zakoni trebaju biti sistemski uvezani kako bi na terenu imali pozitivne rezultate. Čekajući da neko drugi riješi problem ovakva ponašanja se, zapravo, podstiču.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime