Mališani zamijenili uloge s predstavnicima izvršne vlasti

Dunja Semizović, Lamija Ravkić i Lorena Pavić, mališani iz brčanskih osnovnih škola i obdaništa, danas su povodom Međunarodne nedjelje djeteta u Gradskoj vijećnici zamijenili uloge s predstavnicima izvršne vlasti.

Mališani su iskoristili priliku i postavili nekoliko pitanja gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću, zamjeniku gradonačelnika Anti Domiću i šefu Odjeljenja za obrazovanje Senadu Osmanoviću vezano za izgradnju novih obdaništa, školskih sala kao i pitanja vezana za epidemiološku situaciju i mjere koje se odnose na škole.

Gradonačelnik je čestitao svim mališanima Međunarodnu nedjelju djeteta i kazao da je važno stvaranje uslova za normalno odrastanje djece i za normalan život na prostoru Brčko distrikta BiH.

„Drago mi je da smo se i kroz ovu aktivnost pridružili svima koji obilježavaju Međunarodnu nedjelju djeteta. Mi smo u zamijenjenim ulogama našim mališanima ponudili odgovore na postavljena pitanja. Pitanje prostora za obdaništa je akutni problem na prostoru Brčkog i to ćemo ublažiti kada s radom počne novo obdanište na Ilićki. Očekujemo da za mjesec dana svi građevinski radovi i opremanje tog obdaništa budu završeni i ostaje samo pitanje popunjavanja nastavnim kadrom, odnosno vaspitačima. Ista je situacija i sa školskim salama koje se grade. Takođe, bilo je pitanje i vezano za epidemiološku situaciju i mjere koje se sprovode u osnovnim i srednjim školama i obdaništima. Nažalost, situacija je takva da smo bili prinuđeni da protokol o odvijanju nastave produžimo još za 15 dana i to podrazumijeva sve one mjere koje su već ranije bile na snazi“, kazao je Milić.

Nakon razgovora mališani su pokazali veliko zadovoljstvo što su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima izvršne vlasti i čuti neke odgovore na postavljena pitanja. Pokazali su i želju da jednoga dana postanu gradonačelnici Brčkog.

Prijemu za mališane prisustvovala je i Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, koja je istakla značaj obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta i važnost izgradnje kvalitetnih uslova za odrastanje djece.

Najbolji interes djeteta, proklamovan Konvencijom o pravima djeteta Ujedinjenih nacija, osnovni je princip kojim se svaka javna vlast mora rukovoditi u svim akcijama koje se tiču djeteta. Vlada Brčko distrikta kontinuirano sprovodi sve potrebne aktivnosti koje imaju za cilj da obezbijede ostvarenje prava svakog djeteta na obrazovanje, njihovo učešće u kulturnim i rekreativnim aktivnostima, društvenu brigu za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime