spot_img
spot_img

Мађари заинтересовани за градњу зграде од 50 спратова у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Оно што посебно привлачи пажњу је чињеница да у плану имају градити зграду од чак 50 спратова. Ако се то заиста реализије, то би била највиша зграда у БиХ и региону.

Ilustracija – nula49.com

У Брчком је недавно основана компанија „Молнар“ д.о.о, чији су власници Мађари Јозсеф Молнар и његов син Милан Молнар. Ова компанија планира градити већи број објеката у Брчком, а своје планове прошлог мјесеца су представили властима у Дистрикту.

Оно што посебно привлачи пажњу је чињеница да у плану имају градити зграду од чак 50 спратова. Ако се то заиста реализује, то би била највиша зграда у БиХ и региону, пише BiznisInfo.

Власник фирме, Јозсеф Молнар, у разговору за BiznisInfo говори о пословним плановима у БиХ. Каже да су фирму „Молнар“ д.о.о. регистровали у Брчком под истим називом према матичној фирми у Сиофоку, а главна дјелатност је градња стамбених и нестамбених објеката, пројектовање и инвестирање у некретнине. Каже да су се за Брчко одлучили због близине и због положаја.

– Брчко се налази на веома повољном и лијепом мјесту уз ријеку Саву, на тромеђи. Граничи са Хрватском, то јест Европском унијом а недалеко је и Србија. Брчко има предност повољног положаја а и дистрикт је, тако да постоје поједине предности у томе, истиче Молнар.

Као друго, Брчко је најближи град у поређењу са другим градовима БиХ, отприлике 400 км од Сиофока, од саме границе са Мађарском само 200 км.

– У Брчком постоји један солитер, колико сам упознат од 15 спратова, град више има изглед као Village– City, зграде су углавном исте висине, сличног облика и старије, осим неколико нових грађевина у центру града, које су значајне за изглед града. Сам град је идеалан, ако би се модернизовао, замислите једну или више модерних вишеспратница колико би освјежиле изглед града, наводи Молнар.

Каже да су примијетили да граду недостаје пуно тога, као на примјер позориште или театар, музеј, биоскоп, то јест културни центар за окупљање, базени, спортска дворана, тј. спортски центар за омладину, уређени паркови, одмаралишта уз ријеку… Осим тога, пуно објеката изискује реновирање, као што су болница и Дом здравља, итд..

– Што се тиче изградње зграде од 50 спратова, то је наша идеја за коју је потребно пуно рада и труда, како би се спровела у дјело. Као прво, потребна је локација, испитати терен на коме би се градила, носивост, оптерећење и све друго што прати једну тако озбиљну градњу. Друго, колико сам упознат у Брчком није дозвољена градња више спратова од 4 плус 1 према тренутном закону о градњи. За овакав подухват сигурно ће требати пуно стрпљења, времена и прије свега дозвола за градњу, каже саговорник портала BiznisInfo.

Додаје да је фирма заинтересована и за објекат „Интерплет“, јер је идеалан за градњу нових фабрика, које су неопходне за запошљавање грађана.

– За све наше постојеће идеје потребна је сагласност, међусобна сарадња, добра комуникација, воља и рад свих институција у Брчко дистрикту, као и веома битна међународна сарадња, како би се кренуло према реализацији пројеката за свеопште добро, истиче Молнар.

Каже да је задовољан досадашњом сарадњом, а да су најбитнији разумијевање, толеранција и коректан однос! Људи су, истиче, веома пријатни и љубазни, желе да помогну и изађу у сусрет приликом рјешавања неког проблема, веома су вриједни и радни, школовани, дјеца су образована, живот миран, без насиља, и постоји осјећај сигурности.

– Брчко је лијеп град, хајде нека буде још љепши, закључује Молнар.

 

 

 

(BiznisInfo.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img