spot_img
spot_img

Лука Брчко за прва четири мјесеца године од претовара роба остварила око 750.000 КМ прихода

spot_img
spot_img

Приходи јавног предузећа „Лука Брчко“ за прва четири мјесеца ове године од претовара роба износе око 750.000 КМ што је задовољавајући резултат у односу на план. У том периоду релизиран је претовар око 23.000 тона различитих роба.

Директор јавног предузећа „Лука Брчко“ Перица Јосић за Радио Брчко је појаснио да је финансијски план пословања Луке Брчко за ову годину око 2,3 милиона КМ, а његова тренутна реализација износи преко 30 посто. Он је казао да се приходи осим у претовару роба остварују и од царинског и контејнерског терминала, као и од закупнина. Током прва четири мјесеца Лука је вршила претовар угља, жељеза и житарица.

„Задовољни смо добром реализацијом претовара роба у прва четири мјесеца, водостај нам је ишао на руку и ту смо реализирали око 120.000 КМ, а извршили смо претовар око 23.000 тона роба“, навео је Јосић.

Он је назначио да је зацртани план претовара разних роба у Луци Брчко за ову годину око 150.000 тона. Јосић је рекао да сви претоварни капацитети Луке раде неометано уз помоћ двије порталне дизалице и позадинском механизацијом, тако да ова једина босанскохерцеговачка лука све своје обавезе извршава у уговореним роковима. Он је додао да је Сава била пловна од почетка године, те да мисли да ће тако остати и у шестом мјесецу с обзиром да постоје конретне најаве претовара роба из жељезаре Зеница и цементаре Лукавац.

На питање о пословању ЈП „Лука Брчко“ у наредном периоду Јосић је казао да у наредном периоду када водостај Саве опада и она престаје бити пловна, очекује повећање прихода по основу царинског и контејнерског терминала.

Говорећи о трећој фази ревитализације Луке која је у току директор Јосић је напоменуо да она подразумијева реконструкцију пруге и изградњу приступне цесте, што тече добром динамиком. Иначе, трећа фаза ревитализације овог брчанског јавног предузећа на терену започела је 3. августа 2022. године, а планирани рок за њен завршетак је 16 мјесеци.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img