spot_img

“Лука Брчко” већ годину дана отежано послује

Published:

- Advertisement -

Јавно предузеће “Лука Брчко” већ више од годину дана послује отежано, а поготово након појаве вируса корона.

Такво стање не угрожава само ово предузеће, него је проблем и цијелог дистрикта, јер би привредници одавде могли да измјесте своје пословање, поручено је из овог предузећа.

Јавно предузеће “Лука Брчко” суочава се са великим губицима у пословању још од почетка 2019. године. Разлози за то су, на првом мјесту, смањен претовар усљед смањене пловности ријеке Саве и угрожен рад царинског терминала због затварања моста Брчко-Гуња за теретни саобраћај, каже директор овог предузећа Маринко Виљушић.

“У априлу мјесецу имамо 28.000 КМ зараде, а прошле године у исто вријеме имали смо 70.000 КМ. Прије тога, у априлу 2018. имали смо 74.000КМ. Та разлика је и до сада била велика, а због вируса корона у марту и априлу је, што се тиче извоза и увоза из луке Брчко, то троструко пало”, објашњава Виљушић.

Плате за 61 радника се и даље исплаћују, али нема запошљавања, нових улагања, нити набавки машина. Обратили су се Влади и Скупштини дистрикта тражећи помоћ, која им је обећана и без које лука не може опстати, али је још нису добили, каже даље Виљушић и додаје да пројекат ревитализације луке уз помоћ Европске банке за обнову и развој стоји због епидемије вируса корона и чека се потписивање уговора са консултантима на пројекту.

“Први задатак консултаната је да одреде трасу нове пруге са станице Брчко Ново до луке. Послије тога ћемо, кад они виде какво је стање, почети са радовима, вјероватно крајем овог љета. Иако смо изгубили гратис средства од три милиона евра, поново смо их добили. Дакле, имамо 7 милиона евра кредита и 3 милиона евра гратис, за куповину нове дизалице”, каже директор овог предузећа.

Виљушић наглашава да је рјешевање пловности ријеке Саве од Београда до Брчког један од кључних проблема, који је неопходно ријешити да би лука поново радила као некада:

“Имамо пет тачака који су за луку и за наше пословање јако битне. Тих пет тачака је критично приликом упловљавања бродова из Дунава у Саву, до Брчког. Мислим да би се то са мало новца могло ријешити, ако би се Србија и Босна и Херцеговина договориле”.

Проблем који је требало да буде ријешен пројектом чишћења пловног пута од Београда до Сиска и у ком је планирано учешће пет земаља требало је да буде финансиран кредитом Свјетске банке, али је заустављен и тренутно је на чекању, рекао је директор ЈП “Лука Брчко” Маринко Виљушић.

 

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img