“Luka Brčko” uskoro dobija kran

Kako bi se implementirao projekat revitalizacije ”Luke Brčko”, ova lokalna zajednica se, preko Vlade distrikta kreditno zadužila. Projekat se sastoji iz tri faze, a jedna od njih je nabavka krana, za šta je jedinica koja je zadužena za projekat dala saglasnost za specifikaciju.

Čitav projekat se radi po evropskim standardima, a Evropska banka igra ključnu ulogu oko raspisivanja tendera i odabira izvođača.

- Reklama -

Jedina međunarodna luka u BiH, “Luka Brčko”, uskoro bi trebala da dobije kran, u toku su aktivnosti na njegovoj nabavci.

“Vjerujemo da ćemo do kraja mjeseca već jedan dio tendera objaviti, a već narednog i drugi i samim tim dvije od tri planirane aktivnosti finalizirati. Očekujemo da se najbolja preduzeća jave za projekat”, pojasnio je član Tima za implementaciju projekta, PIU tima, Sead Šadić.

Na osnovu zahtjeva direktora Javnog preduzeća “Luka Brčko”, uslov je da kran bude maksimalne nosivosti 27 tona.

“Što se tiče samog finansiranja, ukupna vrijednost radova je 6,6 miliona od čega 3 miliona grant sredstava za nabavku krana. Priželjkujemo da i ovo što prije privedemo kraju kako bi nastavili radove”, napominje Šadić.

Prvi dio revitalizacije luke čini izgradnja platoa, zatim izmiještanje kolosijeka i spajanje sa novom stanicom, te nabavka krana. Trenutni je star preko 50 godina, a maksimalna nosivost je 6, 7 tona. Očekuje se da aktivnosti počnu već na proljeće.

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime