“Ljubav ne broji hromozome”: Šarene čarape u znak podrške drugu

Učenici prvog razreda Četvrte osnovne škole u Brčkom, koju pohađa dječak sa Daunovim sindromom Filotej Prole, danas su obukli različite šarene čarape u znak podrške svom drugu.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom učenici su odgledali i edukativni film o djeci sa ovim sindromom, nakon kojeg je Filotej drugarima recitovao nekoliko pjesmica.

Filotejeva učiteljica Maida Kavazović rekla je da je izazov raditi sa djetetom sa Daunovim sindromom, ali je i lijepo iskustvo jer je Filotej sve u tom odjeljenju naučio empatiji.

- Reklama -

“Zahvaljujući Filoteju, učenici su pokazali veliku ljubav i toleranciju prema drugačijima”, navela je Kavazovićeva.

Ona je dodala da je bilo lako prihvatiti takvog učenika jer je riječ o izuzetnom dječaku.

“Filotej je zaista izuzetan, on voli sve. Sarađuje sa nama, igra se, daje mnogo ljubavi i onda je neminovno da i mi njemu isto pružamo”, kaže Kavazovićeva, kojoj je ovo prvi učenik sa Daunovim sindromom.

Filotejeva majka Jelena Prole rekla je da je odgajanje djeteta sa Daunovim sindromom u početku bilo teško, ali da se njena porodica veoma dobro snašla u tome.

“Filotejevo porodično okruženje je više nego pozitivno i vremenom smo sve to dobro prihvatili. U susret su nam izašli direktor škole, defektolozi, logoped, učiteljica i asistent u nastavi, bez kojih sve ne bi bilo ovako kako jeste”, istakla je Prole, prenosi SRNA.

Ona je dodala da su u Brčko distriktu institucije veoma otvorene prema djeci i roditeljima djece sa Daunovim sindromom.

“U Brčkom je pomoć pružena svakome ko je zatraži. Mi nismo često imali tu potrebu, ali kada god bi nam trebalo nešto, vrata su nam uvijek bila otvorena”, navela je Prole.

Četvrtu osnovnu školu u Brčkom pohađa još jedno dijete sa Daunovim sindromom koje je u pripremnoj nastavi.

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime