Larvicidno prskanje komaraca onemogućava kišno vrijeme

Svake godine Higijensko-epidemiološka služba koja djeluje u okviru Javne zdravstvene ustanove u Brčkom, vrši dezinsekciju tj. larvicidno uništavanje komaraca. Ove godine sve je počelo na vrijeme, nabavljeni su odgovarajući preparati, ali kišne padavine i niske temperature onemogućavaju da se posao dovrši.

Brčko je grad na tri rijeke i sa puno vlage, što najbolje pogoduje razvoju komaraca, koji u ljetnjim mjesecima znaju itekako otežavati svakodnevne poslove. Najaktivniji su u maju, junu i julu, uglavnom u večernjim satima. Pa iako na našem području nema komaraca malaričara, građani ipak nisu zadovoljni mjerama koje nadležni preduzimaju na njihovom uništavanju.

- Reklama -

Do sada je na nekoliko lokacija u savskom priobalju vršeno larvicidno uništavanje legla komaraca, tvrde nadležni iz Higijensko-epidemiološke službe u Brčkom. Dovršetak posla onemogućava im kišno i hladno vrijeme, a s prvim zatopljenjem prijeti najezda.

“I mi moramo biti spremni da će doći do pojave razvoja velikih komaraca, ali ovi veliki komarci što se sad javljaju to su ovi komarci iz trave. Znači zelene površine se ne kose, to na ovaj način apelujem na domaćinstva da pokose svoja dvorišta, takođe i javna preduzeća koja održavaju zelenilo u gradu”, rekla je prim. dr Mirjana Kuzmanović, šef Higijensko-epidemiološke službe  JZU Brčko.

Osim dezinsekcije, vrši se i proljetna deratizacija u domaćinstvima i kod privrednih subjekata, odnosno uništavanje miševa i ostalih glodara prenosilaca zaraznih bolesti sa životinja na ljude, poznatijih kao zoonoze.

 

 

 

(federalna.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime