Kvalitetni učesnici obilježili rad likovne simpozijum radionice “Sava 2017”

Deset umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u posljednjoj nedjelji jula učestvovali su u radu 15. međunarodne likovne simpozijum radionice “Sava 2017” u Brčkom.

Likovna kolonija, koja traje već petnaest godina u organizaciji Umjetničke galerije Brčko, jedan je od najvažnijih kulturnih događaja tokom ljetnjih mjeseci.

- Reklama -

Sumirajući dosadašnje utiske učesnika i organizatora možemo sa sigurnošću reći da je ovogodišnji saziv kvalitetan i raznolik, znalački odabran, sa željom da kvalitet uvijek bude u prvom planu.

Vajari su ove godine bili bitan dio likovne kolonije. Tri izuzetna umjetnika koji se izražavaju u različitim materijalima svakako će svojim radovima obogatiti fundus brčanske galerije (Petar Hranuelli i Alana Kajtež iz Hrvatske i prošlogodisnji dobitnik Zlatne palete – bosanski umjetnik Alen Džindo).

Crnogorski slikar Miomir Miša Vemić je slikar snage i gesta, a nasuprot njemu je smirenost i duhovnost Dragana Bartule, umjetnika koji dolazi iz Loznice. Doajen bosanskog slikarstva Mehmed Klepo svojim sjajnim apstraktnim slikama pokazuje jedno duboko umjetničko promišljanje, a tri sjajne bosanske umjetnice Tanja Pikula, Jelena Glogovac Savić i Esma Šabić, svaka na svoj način, bogatom paletom i sjajnim kompozicijama pokazale su svu snagu svog umetničkog temperamenta.

Na kraju treba dodati i slikarku Sonju Đurović koja će svojim neobičnim portretima svakako biti zapažena na izložbi kolonije koja će biti organizovana u dogledno vrijeme.

Slikare je pratila, i o njihovom radu će pisati, istoričarka umjetnosti Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra u Šapcu.
Cilj kolonije je postignut. Različitost poetika i načina rada, lakoća stvaranja i duhovitost u okruženju neki su od načina da se stvori jedinstven umjetnički doživljaj koji je nezaobilazan u toku rada likovne kolonije i prepoznatljiv na radovima ovih sjajnih umetnika, učesnika 15. saziva likovne kolonije “Sava 2017”.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime