spot_img
spot_img

Култ маргине: У четвртак у Брчком представљање монографије о Емиру Кустурици

spot_img
spot_img

У брчанском културном центру Патријарх Павле у четвртак, 22. децембра, од 18 часова биће представљена прва монографија о Емиру Кустурици – Култ маргине.

На промоцији у организацији брчанског Конзервативног клуба говориће аутор Горан Гоцић, чувени писац и новинар, те издавач Александар Гајшек.

Култ маргине једина је ауторизована међу Кустуричиним биографијама.

Заснована на детаљним разговорима с редитељем, његовим сарадницима и колегама (Душан Ковачевић, Мића Зајц, Срђан Тодоровић, Абас Кјаростами, Џим Џармуш, Живојин Павловић, Јован Јовановић, Желимир Жилник, Рајко Грлић, Макс Бункер), с временом је постала референтна: може се затећи у библиотекама и на академским курсевима широм свијета. Цитирана је у преко тридесет студија.

“Колико је наша култура имала среће да је репрезентује Емир Кустурица, толико је он имао срећу да о њему пише баш Горан Гоцић и то из најмање три разлога: аутор је врхунски новинар, изванредан филмски критичар и фантастичан писац, али има и дар за филозофско проматрање живота”, истакао је издавач, Александар Гајшек.

Сам Кустурица свједочи да је, када је освајао своју садашњу супругу, рекао: “Ја сам идеалан за тебе”. А када је она питала зашто, рекао је: “Ако узмеш неког мангупа за мужа он ће бити груб према теби, ако узмеш интелектуалца биће ти досадан. Ја сам и једно и друго.”

Осим што ћете чути учеснике и упознати се са ликом и дјелом Емира Кустурице, у четвртак ћете моћи и да купите монографију.

Улаз је слободан.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img