spot_img

Kroz projekat samozapošljavanja posao dobilo 156 lica

Published:

Direktor Zavoda za zapošljavanje u Brčkom, Vlado Jeftić, izjavio je da je, projektom samozapošljavanja koji već treću godinu brčanski Zavod za zapošljavanje provodi u saradnji sa Vladom, odnosno Odjeljenjem za privredu, posao obezbijeđen za 156 nezaposlene osobe za šta je iz brčanskog budžeta potrošeno nešto više od 2 miliona maraka.

“Zbog kašnjenja usvajanja budžeta za 2016. godinu, tek smo nedavno realizovali projekat samozapošljavanja iz prethodne godine. Nakon provedene procedure, petočlana Komisija je između nešto više od 240 prijavljenih nezaposlenih lica potpisala 49 ugovora. Prethodno, svi su prošli obuku za izradu biznis planova koju je organizovao brčanski Ekonomski fakultet. Oni koji nisu prošli u ovom krugu imaće priliku da se ponovo prijave za sredstva samozapošljavanja iz ovogodišnjeg budžeta, koja će, kako očekujemo, biti na nivou prošlogodišnjih”, rekao nam je Jeftić.

Direktor Jeftić je rekao da se pojedinačni iznos dobijenog novca za pokretanje vlastitog biznisa kreće između pet i sedamnaest hiljada maraka.

“Svi koji su dobili novac moraju registrovati privredni subjekat, svakog mjeseca Zavodu potvrditi da plaćaju sve zakonske obaveze, te dobijeni novac moraju utrošiti u skladu sa odobrenim biznis planom. Zavod i Odjeljenje za privredu dva puta tokom dvogodišnjeg ugovora kontrolišu njihovo poslovanje. Od ukupno 156 potpisanih ugovora do sada smo imali problem samo sa jednom osobom koja nije izmirivala obaveze u skladu sa potpisanim Ugovorom i to pitanje će rješavati nadležni organi”, naglasio je Jeftić.

Pravi efekti projekta samozapošljavanja, smatra Jeftić, vidjeće se tek nakon dvije godine kada isteknu ugovori tokom kojih su potpisnici obavezni da poštuju ugovorne klauzule.

“Tek tada ćemo vidjeti koliko je privrednih subjekata nastavilo da posluje i koliko su osoba zaposlili u stalni ili eventualno privremeni radni odnos”, naglasio je Jeftić.

Među licima koja su koristila sredstva samozapošljavanja pažnju zavređuje Stanislav Blažić. Prije godinu dobio je sredstva iz ovog projekta. On je nabavio stolarske mašine i danas, po vlastitom priznanju, sasvim solidno živi od svog rada.

“Moja iskustva su veoma pozitivna. Sa mašinama koje sam kupio od 18.000 maraka, koliko sam dobio novca iz ovog projekta, danas radim i izmirujem sve obaveze. Posla ima i ja zaista, svima koji znaju svoj posao, preporučujem da konkuriše za novac iz ovih sredstava. Ovaj projekat je pun pogodak vlasti”, rekao nam je Blažić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img