Krizni štab odlučio: Zatvaranje svih ugostiteljskih objekata u Brčkom

U Brčkom je danas održan treći sastanak kriznog štaba, nakon čega se medijima obratio zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta, Anto Domić.

Domić je saopštio da je Krizni štab izvršio evaluaciju dosadašnjih mjera zaštite od virusa korona, ali i da su pojedine mjere pooštrene.

U cilju smanjena društvenog kontakta na najmanju moguću mjeru, Krizni štab je prihvatio prijedlog da se pooštre mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata, te su danas donesene sljedeće odluke:

  • Do 22 časa mogu raditi pekare i apoteke;
  • Do 18 trgovine prehrambenih artikala;
  • Hoteli će i dalje nuditi prenoćišta, a gosti koji su u hotelima imaće obroke;
  • Svi ostali objekti potpuno obustavljaju rad.

U tržnim centrima sa radom će nastaviti oni objekti koji su u jednoj navedenih kategorija, dok će svi drugi sadržaji obustaviti rad. Ove mjere biće na ponovnoj procjeni svake sedmice, a u skladu sa procjenom Kriznog štaba biće donesene oštrije ili blaže mjere u budućnosti.

Naređeno je JZU da pod hitno nabavi sve nužno za prijem prvih pacijenata koji će se eventualno liječiti u Distriktu, kao i da analiziraju kapacitete u službi stanovništva.

Naloženo je Pododjeljenju za javno zdravstvo da pripreme stručne materijale za osobe koje se zateknu na području Distrikta ili su se vratili kući iz određenih područja koja su pogođena novim virusom korona, kako bi imali jasna uputstva kome se javiti, istakao je Domić.

Ponovljena je i neophodnost lične higijene i držanja odstojanja između osoba, kao i pridržavanja svih pravila koje će dobijati od ljekara i autoriteta zdravstvene vlasti.

Usvojena je i sljedeća mjera – na graničnom prelazu uspostavlja se punkt sanitarne inspekcije koja će zajedno sa zdravstvenim radnicima vršiti epidemiološku obradu i sanitarni nadzor svih koji ulaze na prostor Brčko distrikta.

Zbog prekida nastave u školama odobren je i zahtjev prevoznika „Krajnović-Laser“ za obustavljanje javnog autobuskog prevoza dok će taksi prevoz normalno raditi uz pojačanu higijenu taksi vozila.

– Omogućili smo kandidatima auto škole koji su započeli obuku za vozače da je završe. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje riječ je o 40 kandidata koji će završiti obuku, a novi zahtjevi neće biti primani – rekao je Domić.

Napomenuto je i da Policija i Inspektorat vrše intenzivne kontrole, te su iz Vlade još jednom pozvali građane da sve eventualne neregularnosti prijave nadležnima.

“Svi stanovnici Brčko distrikta koji su ovih dana došli u Brčko distrikt moraju ozbiljno shvatiti ovu situaciju. To se prvenstveno odnosi na sve one koji su došli iz Slovenije, Austrije, Njemačke, pa i Hrvatske. Svi su dužni javiti se Pododjeljenju za javno zdravstvo na broj telefona 080050606 i poštovati instrukcije koji dobijaju od zdravstvenih radnika”, naglasio je Domić.

“Izolacija ne znači hodanje po gradu i hodanje po kafićima. Izolacija znači boravak u kući. Čak i sa ukućanima moraju svesti komunikaciju na minimum. Morajbiti u odvojenoj sobi, i tu boraviti 14 dana ako im je određena izolacija.. Svi oni za koje ne znamo da su došli moraju se javiti, jer mogu biti kliconoše i napraviti takvo stanje da dođe do nekontrolisanog širenja virusa među stanovništvom”, zaključio je Domić.

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime