Krizni štab Brčko distrikta pozvao Oružane snage BiH da postave šator

Gradonačelnik i komandant Kriznog štaba Brčko distrikta Siniša Milić rekao je danas na pres konferenciji da su uputili poziv Oružanim snagama BiH da postave šator na stadionu FK „Jedinstvo“, gdje bi bile smještene osobe koja ulaze na područje Distrikta iz drugih zemalja.

– Nadam se pozitivnom odgovoru Oružanih snaga BiH. Šator treba postaviti hitno i u njemu će licima koja dolaze iz drugih zemalja biti određen četrnaestodnevni karantin uz mogućnost produženja za još toliki period – rekao je Milić.

Istakao je da je stanje na području ove lokalne zajednice pod kontrolom iako stalno raste broj osoba u samoizolaciji.

– Testirano je 12 osoba, za četiri osobe su stigli negativni nalazi dok su ostali u proceudiri, a u samoizolaciji je 688 osoba – rekao je Milić. Podsjetio je da nepridržavanje mjera na sprečavanju širenja virusa korona povlači prekršajnu i krivičnu odgovornost. Istakao je da, poučeni iskustvima drugih, Krizni štab Distrikta pravi dva do tri prstena odbrane od širenja virusa korona i da su izdali nalog da se iznađe još jedan objekat za smještaj osoba iz karantina.

– Tu bi smjestili osobe iz karantina za koja se opravdano bude sumnja da imaju virus, a lakše su kliničke slike, dok su u Zdravstvenom centru Brčko osposobljeni kapacitete za teže slučajeve ukoliko do njih dođe – rekao je Milić.

Dodao je da su nastavljene aktivnosti na nabavci zaštitne opreme i medicinskih sredstava. Brčko ima pet respiratora, u toku je nabavka još pet, a očekuje se da će još pet biti obezbjeđeno uz pomoć UNDP.

Milić je stanje u Distriktu ocijenio zadovoljavajućim ističući da su problem neodgovorni pojedinci i prenosioci lažnih informacija i da će protiv njih institucije koristiti mehanizme zaštite.

– Primjetno je i razumijevanje građana, medija, organizacija i institucija svih drugih za mjere koje smo preduzeli. Preduzimamo sve mjere da do pojave korona virusa ne dođe ali i mjere koje su neophodne ukoliko do toga dođe – zaključio je Milić.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime