spot_img
spot_img

Корона јењава и у Брчком: Мјере постале прошлост, здравство отвара врата за све пацијенте

spot_img
spot_img

Коронавирус јењава и на подручју Брчко дистрикта, сходно чему су све мјере укинуте, а здравствени систем почиње “дисати пуним плућима”.

Након двогодишњег притиска усљед пандемије коронавируса подручје Брчко дистрикта коначно има стабилну епидемиолошки ситуацију.

Дневни број новозаражених у протеклим данима износио је максимално њих четири. Сходно томе се, бројне активности, посебно у сегменту здравства, враћају у редовне предпандемијеске процесе.

“Ковид одјељење у брчанској болници ове седмице ће бити затворено, а у наредном периоду планирамо и тријажне амбуланте ставити у минимални режим рада. Такође, ове седмице ће пружање свих здравствених услуга кроз Здравствени центар бити враћено у нормалан режим рада”, казао је за Klix.ba шеф Одјељења за задравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта Сеад Шадић.

Надлежнима ће у наредним данима бити прироритет ријешавање свих листи чекања, уколико их је било, али и скраћење, односно поједностављење процедура за пружање дијагностичке и свих других услуга у здравственим установама.

“Убрзањем свих процеса ми желимо смањити и задржавања пацијената у просторима домова здравља, здавственог центра и амбуланти”, додао је Шадић.

У вријеме објаве чланка у Брчком је био активан 41 случај инфекције коронавирусом, а на болничком лијечењу се налазила једна особа старије животне доби са лакшим обликом обољења ковид-19.

“Када је ријеч о процедурама за особе позитивне на коронавирус, оне су знатно поједностављене те такви пацијенти у изолацију иду до десет дана, док контакти који су вакцинисани не иду у самоизолацију”, појаснио је Шадић.

На подручју дистрикта тренутно не постоји ниједна хигијенско-епидемиолошка мјера, изузев апела становништву да се вакцинише.

“Тренутно имамо сасвим довољан број доза вакцина. Посљедњих дана присутна је изузетно слаба заинтерсираност грађана на прву дозу вакцине, али без обзира на то, наш систем рада је организован на такав начин да је центар за вакцинацију и даље на располагању свим грађанима”, нагласио је Шадић.

Од почетка пандемије до данас у Брчком је коронавирусом било заражено 14.288 особа, опоравило се њих 13.712, док је нажалост преминуло 535 грађана.

Говорећи о вакцинацији, до данас је прву дозу вакцине примило 19.147 грађана, ревакцинисано је 18.523, док се за трећу, односно боостер дозу одлучило њих 4.605.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img