Konzervativni klub: Nisu svi srpski simboli prelijepljeni u Brčkom

Konzervativni klub upućuje čestitke pripadnicima bošnjačkog naroda koji, očigledno poznajući istoriju, prihvataju ljiljan kao svoj simbol, te želimo pohvaliti činjenicu da nisu svi srpski simboli na stubovima širom Brčko distrikta prelijepljeni natpisima na jeziku koji se govori hiljadama kilometara daleko.

foto: infobrcko.com

Nažalost, čini se da srpska trobojka nije dobrodošla u Brčko. Za razliku od zastave koja je stara jedva nekoliko decenija, a koja je neoskrnavljena stajala pun mjesec dana, zastava stara nekoliko vijekova u našem gradu nije mogla stajati ni jedan pun dan. Još jednom je jasno pokazano da se u glavama pojedinih Bošnjaka pojam suživota odnosi samo na one koji misle kao oni, te da su Srbi u BiH dobrodošli samo ako se stide svog porijekla, svoje zastave i svojih simbola. 

Paradoksalno, ljiljan, kao simbol presvete Bogorodice i svete Trojice, očigledno je dobrodošao. Da li iz neznanja ili iz podsvjesne veze sa korijenima, ostaje nejasno.

Konzervativni klub javno upućuje pitanje srpskim predstavnicima u vlasti Brčko distrikta, kao i Policiji i Tužilaštvu Brčko distrikta, da li skrnavljenje srpske trobojke ima elemente krivičnog djela, ili je barem čin za osudu u gradu koji je deklarativno “ogled za ugled” po pitanju suživota naroda u BiH?

Svoje djelovanje već godinama zasnivamo na očuvanju tradicije svog naroda, bez diranja u tuđe. A tradicija srpskog naroda, bez obzira na konstantne napade, opstaje na ovim prostorima, kao što je opstajala vijekovima. Svoj identitet, kulturu i naslijeđe zasnivamo na crkvama starijim od mnogih država, jeziku starijem od mnogih nacija, te idealu Slobode za koji su naši preci vijekovima polagali živote.

Svako slavi i pamti ono što ima.

Konzervativni klub

 

 

1 komentar

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime