Kontrole pokazale da su hrana i voda zdravstveno ispravne

Sanitarno-veterinarska inspekcija brčanskog Inspektorata od početka godine do danas izvršila je oko 90 redovnih kontrola prometa i proizvodnje prehrambenih namirnica na području Distrikta.

Ovo je izjavio Zoran Gajić, glavni inspektor, koji je istakao da je stanje zadovoljavajuće jer je ustanovljeno da su proizvodi i roba u prometu bili zdravstveno ispravni.

- Reklama -

“U jednom dijelu, u pogledu zdravstvene ispravnosti dječijih sokova, pronađen je proizvod koji nije bio zdravstveno ispravan zbog sadržaja pesticida i van prometa je stavljeno 12 flašica ovih sokova. Kod drugih proizvoda koji su kontrolisani nije bilo nepravilnosti”, dodao je Gajić.

On je istakao da su po obavještenju Agencije za bezbjednost hrane vršene kontrole i drugih proizvoda.

“Kao što su palenta, sušene gljive, sokovi, origano, sardine i razno povrće, a sve u cilju pronalaženja toksičnih supstanci koje su se mogle naći u tim proizvodima. Međutim, na području Brčko distrikta nije pronađen niti jedan takav proizvod, dok je u drugim dijelovima BiH bilo tih proizvoda”, dodao je Gajić.

Prema njegovim riječima, u navedenom periodu, odnosno prvom kvartalu, nije bilo kontrola hrane po prijavama građana što također potvrđuje da je hrana na području Distrikta zdravstveno ispravna.

Još je rekao da se redovno rade i kontrole ispravnosti vode za piće i da do sada nije bilo prijava u pogledu ispravnosti vode u gradskom vodovodu, dok je flaširana voda zdravstveno ispravna.

“U 99 posto slučajeva flaširana voda je 100 posto zdravstveno ispravna, dok imamo malo poteškoća kada je riječ o subarterškim i arterškim buvnarevima jer je teško održati hemijsku i bakteriološku ispravnost zbog prisutstva hemijskih supstanci i elemenata kao na našem području”, istakao je Gajić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime